Blogbejegyzések

img

Mennyi idő egy weboldal elkészítése?

2017. 04. 18. webfejlesztés
Sokan tanácstalanok és még többen türelmetlenek ezt a kérdést illetően. De olyannal is találkoztam aki egyszerre volt tanácstalan és türelmetlen is!

Először is tisztában kell lenned azzal, hogy vannak dinamikus oldalak (nevezzük webportálnak) és vannak statikus weblapok (legyenek ők a weboldalak az egyszerűség kedvéért). Még egy statikus weboldalon a weboldal tulajdonos már nem tud semmit módosítani, addig egy dinamikus webportálon élő tartalom (is) van, amit akár egy vezérlőpultból az oldal tulajdonosa, akár több szerkesztő vagy egyes esetekben maguk az oda látogatók készítik a tartalmat. 

Ebből is egyértelművé válik, hogy egy statikus weboldal gyér funkciói miatt sokkal egyszerűbb, így annak elkészítési ideje is elenyésző, illetve ennek megfelelően az ára is barátságosabb. 

Egy portálnál már maga az admin felület (vezérlőpult, ahol az oldal tulajdonosa szerkesztheti a tartalmait) kialakítása is időigényes. Ráadásul, általában szükség van regisztrációra, bejelentkezésre, felhasználók kezelésére, ennek megfelelően különböző funkciók korlátozására és engedélyezésére, illetve minden egyes "élő" funkció lefejlesztésére. Ebben az esetben az adatokat tárolnunk is kell, így külön adatbázist is kell készíteni és "beüzemelni" a rendszerhez.

A webportáloknál a funkciólista hosszúsága csak a megrendelőtől függ. Azt, hogy mit szeretne, csak a képzelete szab határt. Illetve a pénztárcája :)  Ugyanis minden egyes funkció kialakítása időigényes (bonyolultságtól függően), így egy bonyolultabb rendszer elkészítése több hónapot is igénybe vehet. A türelmetlen megrendelő nem jó ügyfél! Ahhoz, hogy valóban egy tökéletes és egyedi, saját rendszert készítsünk el, idő kell. Ez pedig azt jelenti, hogy mélyen a pénztárcába is kell nyúlni. Nem ritka a több milliós (és most nem is mondtam sokat) beruházás egy-egy rendszerbe. Ez persze függ attól, hogy mennyire egyedi és különleges az adott rendszer és hogy hányan, hányféle technológiával dolgoznak rajta, de ebbe most nem mélyednék bele. 

Plusz költség mindkét esetben legalább egy domain név és egy tárhely. Fontos tudni, hogy a domain nevet nem örökre vásároljuk meg, csak béreljük, így ez is, akárcsak a tárhely költség, éves díjjal jár. Ennek költségei elenyészőek. Bár egy nagyon összetett, komoly portál, nagy látogatottsággal akár külön szervert is igényelhet, amelynek sokkal magasabbak a fenntartási költségei, de ezen projekteknél általában a költségkeret is magasabb. A szerver költsége egy jól kalkulálható üzemeltetési kiadást jelent.

Kiknek melyiket ajánlom?!

Statikus weboldalt érdemes olyan kisebb cégeknek elkészíttetniük, akik még nem rendelkeznek webes jelenléttel és szeretnének túl jutni a Facebook oldalak zárt világán és korlátolt lehetőségein (erről külön cikket is írok!). Egy weboldal jól jellemezhető úgy, mint egy digitális, online céges névjegykártya ahol bemutathatjuk cégünket, szolgáltatásainkat, termékeinket. Elhelyezhetünk rajta képeket, videókat, hangfájlokat, dokumentumokat és persze sok, részletes leírást hogy a látogatók átfogó képet kapjanak rólunk, egy ízléses köntösbe csomagolva. Egy weboldal célja lehet a bemutatáson kívül egy egyszerűbb értékesítés is, amely egy kapcsolatfelvételi űrlap segítségével alakítható ki. A weboldal sokkal több mint egy Facebook oldal, de érdemes mindkettőt egymás mellett fenntartani, hiszen csodásan egészítik ki egymást. Egy egyszerűbb weboldalt akár néhány nap (de maximum 1-2 hét) alatt el tudok készíteni, ha minden anyag a rendelkezésemre áll. 

A dinamikus webportálok széles skálán mozognak. Ha szeretnénk naponta/hetente új tartalmat megjelentetni a céges oldalunkon (pl. blogszerűen), akkor ahhoz már admin felületre és dinamikus tartalomfejlesztésre van szükség. Viszont az így alkotott egyedi tartalmat nem csak a látogatók szeretik, hanem a keresők legnagyobbika, a Google is. Egy oldal helyezésében előnyt játszik a dinamikus tartalom, hiszen a kereső is úgy ítéli meg,  hogy "él" az oldal, ezért gyakrabban is fogja meglátogatni, beindexelni és egy kis tudatos irányítással akár előrébb is kerülhetünk a találati listában.

Természetesen a komolyabb rendszerek, mint például egy számlázó, egy társkereső, egy apróhirdető, egy video portál mind-mind dinamikus tartalommal rendelkeznek és ezek kialakítása egyedi módszereket kívánnak. Ezek elkészítési idejét azok funkcionalitása alapján lehet megbecsülni. Célszerű ilyenkor összeírni, hogy pontosan mit is szeretnénk és az összeállított funkciólista alapján kikristályozódik az elképzelés és a megvalósítás keresztmetszete. Általában azt szoktam mondani, hogy egy alap webportál elkészítési ideje pár héttől, több hónapig terjedhet a funkciók alapján. Azzal viszont időt nyerhetünk, ha még az elején minden funkciót tudunk előre és nem pár hét/hónap fejlesztés után derül ki, hogy pl. többnyelvűsítve szeretné az ügyfél a portált. Az időközben felmerülő változások, módosítások és új funkciók minden esetben változtatnak az elkészülési időn és ezzel együtt az áron is!

Egyedi ötletek megvalósításában is szívesen segítek szakmai tanácsaimmal, a sok éves webes tapasztalataimat felhasználva.

Sokszor szoktam kérni, hogyha a költségkeret véges, akkor az ügyfél árulja el nekem, mennyit tud a projekt elkészítésére rászánni. Bár az emberek elég fukarak és nem szeretnek pénzről beszélni - mert spórolnának ahol csak lehet - de ebben az esetben ez egy fontos adat. A költségkerettel előre megtervezhető a fejlesztési díjban foglalt funkciólista és ezáltal az elkészítési idő is.

Ha pontosabb árra és elkészítési időre vagy kíváncsi egy weboldallal, webportállal kapcsolatban vagy csak érdeklődnél, hogy egyedi elképzelésed mennyi idő alatt valósítható meg, akkor vedd fel velem a kapcsolatot és minél részletesebben vázold fel nekem elképzeléseidet és esetleges költségkeretedet. 

Írj még most, mert az idő Neked is pénz :)