Blogbejegyzések

img

Mennyibe kerül egy weboldal?

2021. 03. 29. webfejlesztés

"Olcsó húsnak híg a leve"
- tartja a közmondás és ez milyen igaz is. Nem csak a webfejlesztésnél, de szinte minden területen igaz. Vagyis a címben feltett kérdésre, miszerint vajon mennyibe is kerül egy weboldal nagyon sokféle válasz létezik az ingyentől a nagyon sokig. De vajon a cégünknek melyiket érdemes választania?

Ingyen weboldal készítés

Igen, valóban lehet akár ingyen is weboldala valakinek, hiszen ma már nagyon sok szolgáltató kínál idehaza és külföldön is díjmentes tárhelyet, aldomaint és akár ingyenes weboldal készítő alkalmazást is. Így gyakorlatilag tényleg egyetlen forint nélkül lehet céges weboldala akárkinek aki időt szán rá, hogy összekattintgassa saját honlapját. A gondok ott kezdődnek, hogy a legjobb rendszerekben is csak egy amatőr, sablonra épülő, korlátozott lehetőséget kapunk, ráadásul az ingyenességért cserébe némi reklámot is elhelyezhet a szolgáltató az oldalunkon. Például pont a legnagyobb konkurenciáét.

A kérdést tehát magunknak kell feltenni, hogy megéri-e egy összetákolt, amatőr szemmel is giccses és bonyolult weboldalt csinálnunk, ami tele van reklámmal csak azért, hogy "ingyen" megússzuk a céges honlapkészítést, kockáztatva, hogy a látogatónk negatív véleményt alkot majd a kicsinyeskedő, zsugori hozzáállásunkról és esetleg a konkurencia kezére játszuk majd őt.

Olcsó weboldal, számla nélkül

A másik tipikus pénzspórolós megoldás, hogy gyermekünk, rokonunk, barátunk hozzátartozója vagy annak háziállatkája készíti el a céges honlapunkat szimbólikus összegért, számla és garancia nélkül "okosba". A helyesírási, stílusozási és szerkezeti hibák az amatőr weboldal készítők védjegyei, így egy szakavatatlan szem is kiszúrja, hogy a mobilon széteső weboldal, a rosszul megfogalmazott szöveg és a csúnya külalak mögött valószínűleg egy végtelenül sokat spórolni akaró cégvezető bújik meg.

Sajnos ezek a "szomszéd Pistikék" sem számlát, sem garanciát nem adnak a munkájukra, sok esetben pedig el is tűnnek és széttárt karokkal sajnálják az esetet. Ilyen esettel sajnos már én is találkoztam, végül hozzám került a projekt. Ilyenkor azonban nem opció a ráncfelvarrás és a meglévő weboldal csinosítgatása. Le kell dózerolni az egészet és egy modern, letisztult, reszponzív, egyedi honlapot fejleszteni, amel már nem 1-2 ezer forintba kerül. 

Megéri-e fizetni egy weboldalért?

Ha rájöttünk, hogy az ingyen és a pár ezer (esetleg pár 10.000 Ft-os) céges weboldal többet árt a cégünknek mint használ, ideje egy hozzáértő csapatot keresni, aki szerződéssel, számlával és garanciával vállal felelősséget az elvégzett munka után. Ezek a weboldalak olyan hasznos funkciókkal tudnak többet az olcsó megoldásoknál, mint:

  • reszponzív dizájn (számítógépen, laptopon, táblagépen és okostelefonon is szépen megjelenő felület),
  • biztonságos rendszer (robot regisztrálók, SPAM kommentelők és vírusos levelektől mentes megoldások),
  • vásárlócentrikus, vágyfelkeltő, marketing szövegezés,
  • modern, egyszerű kezelőfelület, logikusan felépített tartalmak,
  • szakértői hozzáállás, nagy szakértelemmel elvégzett háttérmunkafolyamatok,
  • valamint a hosszútávú terméktámogatás és együttműködés.

A cég számára ugyanis egy weboldal nem csak egy kötelező rossz dolog kell, hogy legyen, hanem egy befektetés a cég modern - ma már elvárt - online arculatában, amely ideális esetben kiegészíti a bevételi csatornákat és új ügyfeleket szerez a vállalkozás számára. Ilyenkor pedig nem szabad spórolni, de túlzásokba sem esni. Ma már 75.000 - 150.000 forint környékén egyedi domain névvel, tárhellyel együtt kapunk komplett céges weboldalt, számlával, garanciával. Aki számára ekkora befektetést nem bír el a vállalkozás, annak valószínűleg újra kell gondolnia az üzleti tervét.