Blogbejegyzések

img

Céges weboldal tervezés tanácsok

2019. 08. 12. webfejlesztés
Egy professzionális weboldal megléte minden cég számára kiemelten fontos üzleti és marketing szempontból is. A potenciális ügyfelek nagy része ugyanis legtöbbször a weboldalon keresztül informálódik a cégről, az ott szerzett benyomások automatikusan a cég megítélésre is hatással lesznek.

Egy elavult, gyenge felhasználói élménnyel rendelkező, lassú és nem informatív weboldal azt sugallja a látogatónak, hogy a cég nem fordít kellő figyelmet a potenciális ügyfeleire, nem rendelkezik profi arculattal, rosszul kommunikál és még a marketingjére is kevés figyelmet fordít. Egy ilyen céggel nem szívesen köt üzletet az ember.

Alábbi cikkemben azoknak szeretnék segíteni, akik az első céges weboldalukat készítik és azt szeretnék, hogy az minden elemében tükrözze szolgáltatásuk, termékeik magas színvonalát és szakmai hozzáértésüket.

Lássuk tehát, hogy milyen szempontokra kell figyelnek céges weboldalad megtervezés során.

Legyen célod


Minden céges weboldal különbözik egymástól, mert – ideális esetben – más és más célokat szolgálnak. Ha az oldalon terméket szeretnél értékesíteni, akkor a termékek és a vásárlás lesz a fókuszban, ha hírlevél feliratkozókat gyűjtenél, akkor ennek megvalósítására lesz kihegyezve az oldal, ha szakértői szerepet szeretnél kiépíteni, akkor a bizalomépítő elemek és a blog lesz hangsúlyos.

Mikor nekifogsz a weboldal megtervezésének azt kell eldöntened, hogy a sok lehetséges cél közül te mit helyeznél előtérbe a saját site-odon.

Mondd el személyes történeted


Az angol ezt story telling-nek hívja, amely egy rendkívül hatékony eszköz arra, hogy weboldal látogatóidban elköteleződést tudj kiépíteni. A story telling lényege, hogy a cégalapítót helyezi előtérben és az ő személyes történetén keresztül mutatják be a céget és a szolgáltatásokat, termékeket. Azzal, hogy a cég mögött nem egy sokszor arc nélküli csapat tevékenykedik, hanem egy konkrét személy, aki elmondja mikor, miért és hogyan alapította cégét, mi motiválta és miért csinálja azt amit csinál, rendkívül pozitív benyomást épít ki a látogatóban.

Tervezd meg a CTA-kat


A CTA az angol Call-to-Action szavak rövidítéséből származik, magyarul cselekvésre történő felhívásnak is fordíthatjuk. A CTA általában egy olyan nyomógombot jelent az oldalon, amely a látogatót irányítja a konverzió vagyis a neki szánt cél megvalósítása felé. Ha nincs CTA, akkor a látogató elolvassa a tartalmat és utána valószínűleg tovább áll, mert nem mondod meg neki, hogy mit csináljon, nem irányítod a figyelmét abba az irányba, amit szeretnél, hogy cselekedjen.

Meríts inspirációt


Példát venni a legjobbaktól nem szégyen, sőt rengeteg energiát és időt takaríthatsz meg azzal, ha megnézed iparágad legjobbjait és alaposan áttanulmányozod weboldalaikat, mit, hogyan csinálnak. Egy több éve piacon lévő versenytárs már végigment azon a tanulási folyamaton, ami neked még előtted áll, így weboldalán már látni fogod a weben szerzett tapasztalatainak eredményét, amelyet kvázi „ingyen” elleshetsz.

Tartsd távol magad az ingyenes weboldal készítőktől


A weben rengeteg ingyenes weboldal fejlesztő, weboldal készítő eszköz található, amelyek azt ígérik, hogy rövid időn belül össze tudsz kattintgatni magadnak egy saját céges weboldalt és az mennyire jó lesz neked. Nos a valóság az, hogy nem lesz jó neked. Soha be bízd saját vállalkozásod online jelenlétét olyan ingyenes eszközökre, amelyek utána reklámokat jelenít meg az oldaladon vagy megbízhatatlan és még reklamációkat sem fogad el, hiszen mégis mit várjon az ember egy ingyenes eszköztől.

Tervezd meg a menüpontokat


A céges weboldalak többsége pár egyforma menüponttal rendelkezik. Ezek azok az úgy nevezett kötelező elemek, amelyeket egészen egyszerűen nem lehet elhagyni egy oldalról, pl. Rólunk, Referenciáink, Kapcsolat. Nézd át, hogy a legerősebb versenytársaidnak milyen ilyen „kötelező” menüpontjai vannak, amelyeket te sem hagyhatsz ki és utána gondolkodj el azon, hogy milyen pluszt tudsz ezekhez hozzáadni annak érdekében, hogy egyedi legyél, valami plusz értéket képviselj az online térben.

Legyen minél többfajta kapcsolat felvételi lehetőséged


Előre nem tudhatod, hogy weboldalad látogatója milyen kapcsolat felvételi lehetőséget preferál. El szeretne menni hozzád, ezért útvonalat tervezne, saját levelezőprogramjából írna neked, hogy nyoma maradjon a beszélgetésnek, csetelne, mert a Messenger-t preferálja, megjelölne LinkedIN-en, mert ott gyűjti a céges kapcsolatokat vagy inkább egy kapcsolat felvételi form-ot használna, mert számára az a kényelmesebb. Éppen ezért jeleníts meg minél többfajta kapcsolati lehetőséget a weboldalon és gondoskodj róla, hogy mindig szem előtt legyenek.

Legyenek weboldal tartalmaid könnyen olvashatók


Nagyszerű dolog, ha minden menüponthoz kellő mennyiségű tartalmat tudsz írni, mert azt a látogatók és a Google is szereti. Ugyanakkor az utóbbi években kiemelten fontossá vált, hogy ezek a tartalma könnyen olvashatók legyenek. A weboldal látogatók szkennelve olvasnak, amit azt jelenti, hogy csak átfutják a szöveget, bele-beleolvasnak bizonyos részekbe és így szerzik az információt. A szkennelve olvasást elősegíti, ha tartalmaidat alcímekre tördeled és minél több felsorolást használsz.

Legyenek egyedi saját képeid és illusztrációid


A legrosszabb dolog, ami egy céges weboldallal történhet, ha a szövegeket a weben talált silány minőségű, nem egységes talált képekkel, vagy stock fotókkal színesíted. A látogatók már egy kilométerről kiszúrják az igénytelenül válogatott tucat képeket és ez negatívan hat az érzelmeikre. A megoldást azt jelenti, hogy fogadsz egy profi fotóst, aki pár óra leforgása alatt elkészíti a profilképeket, irodai képeket, munka közben képeket, … stb. Rövid idő alatt lesz akár több száz olyan saját fotód, amelyeket utána nem csak a weboldalon, de kiadványokon és egyéb offline vagy online felületeket is felhasználhatsz.

Jeleníts meg referenciákat és ügyfél ajánlásokat


Két kiemelten fontos tartalmi elem a céges weboldalon. Az egyik a referenciák, amelyek azt mutatják, hogy hol, mikor, milyen típusú és minőségű munkát végeztél, a másik pedig az ügyfél ajánlások, amelyek kvázi független szemmel mesélnek arról, hogyan dolgozol.

A statisztikák szerint mindkét elem kritikus az ügyfél elköteleződés szempontjából, ezért gondoskodj róla, hogy megfelelő figyelemmel készüljenek el és kerüljenek fel az oldaladra.

Legyen egy jó blogod


Abban az esetben, ha már minden lehetőséget kimerítettél a bemutatkozó, szolgáltatás leíró, esettanulmány és kapcsolati oldalon, akkor a blog marad szinte az egyetlen eszköz arra, hogy rendszeresen, hosszabb, minőségi tartalmakon keresztül célozz meg új ügyfeleket. A blog cikkek egyben a közösségi média platformokat és a hírlevelet is táplálja, így egyszerre több legyet is üthetsz egy csapásra.

Legyen saját domain neved


Bármilyen eszközt is választasz első céged weboldalak kialakítására, fontos, hogy ezek mindig saját domain név alatt jelenjenek meg, ne pedig valamilyen szolgáltató domain neve alatt. Ez azért is fontos, mert ahogy telnek múlnak a hónapok, egyre több olyan oldaladra mutató linket kapsz, amelyek a domain nevet értékessé teszik. Fontos, hogy ez az érték a te saját domain nevedhez kapcsolódjon, ne pedig egy idegen szolgáltatóhoz.

Legyen egy profi tárhely szolgáltató céged


Tárhely és tárhely között nem úgy tűnik, mintha komolyabb különbség lenne, de a valóságban nagyon is van. Ne spórolt havonta pár száz forintot annak érdekében, hogy egy olcsóbb tárhely szolgáltatót válassz, mert ha valami gond van az oldaladdal, akkor kiemelten fontos lesz, hogy rövid időn belül elérd az ügyfélszolgálatot és legyen biztonsági mentés az oldaladról, amely lehetőséget biztosít arra, hogy egy vírus fertőzés esetén vagy adatvesztés esetén mindent vissza tudj állítani.

Összefoglalás


Ebben a cikkben megpróbáltam összeszedni azokat a legfontosabb szempontokat, amelyeket szem előtt kell tartani egy céges weboldal megtervezése és elkészítése során. Bízom benne, hogy sikerült hasznos tanáccsal támogatnom munkádat és ha bármiben segíthetek, akkor állok rendelkezésre!