Blogbejegyzések

img

Kell-e saját domain név vagy jó az ingyenes is?

2017. 05. 03. online vállalkozás
Bár korábbi írásomban erősen kampányoltam az ingyenes domainek ellen, azért ez a témakör sem ennyire egyvonalú.
Abban a cikkben az ingyenes tárhely szolgáltatók 'kattintsd össze magadnak - gagyi weboldalak" ellen tüntettem. Ennek kapcsán merült fel a kérdés, hogy az általuk, a szolgáltatás mellé kínált ingyenes aldomain mennyire praktikus. 

Először is térjünk ki rá, hogy mi is az az aldomain és egyáltalán miből áll egy domain. Ezt egy egyszerű példán át szeretném bemutatni. 

Legyen a példa domainünk a http://matek.kulonora.com:8080/bejelentkezes

A http előtag (amit általában be sem kell gépelnünk mert a webböngészőnk ezt elintézi), egy úgynevezett protokoll. Ez határozza meg, hogy az adott hálózat tagjaival hogyan lehet kommunikálni (üzeneteket küldeni, fogadni stb.). Ilyen protokol az ftp is amely például egy állományokat kezelő szabvány. Manapság már egyre több oldal rendelkezik biztonságos http kapcsolattal. Ez a kiegészítő szabvány a https. Ezen a csatornán egy tanúsítvány biztosítja a titkosított kommunikációt. A titkosított csatornával elkerülhető az útközbeni adatlopás. Kötelezően figyelni kell rá, hogy https előtaggal - ezáltal titkosítással - rendelkezzen az az oldal, ahol fizetési tranzakciókat bonyolítunk vagy bankkártyás adatokat osztunk meg magunkról. Manapság már egyre több "sima" webportál is védi e protokoll használatával a felhasználói kommunikációt.

A példánkban lévő matek rész az úgynevezett aldomain, mely a fő domain előtt áll. Ebből nem csak egy lehet. Helyes a megfigyelés ha úgy gondoljuk, hogy a www előtag maga is egy aldomain. Ebben az esetben azonban nem használtunk www előtagot csak egy egyedi aldomaint. Ilyen aldomaineket szoktak általában kiosztani ha egy fő rendszere több alrendszer kapcsolódik, de akár egy ingatlaniroda minden ügynékének is biztosíthat saját aldomaint az általa kínált ingatlanok listázásához.

A példában lévő kulonora maga a domain nevünk és az azt követő .com, egy legfelső szintű domain tartomány mint például a .net, az .org és az .eu. Vannak szponzorált domain végződések is mint a .mobi, a .tel, a .travel vagy az .xxx.

A :8080 a célgépen lévő portszámot mutatja, alapértelmezésben minden oldal :80-as értéken érhető el, ezért ezt szinte soha nem is szoktuk látni egy webcím beírásakor. Speciális esetekben azonban szükség lehet rá. Csak azért írtam le ezt a példát, hogy ne ijedjünk meg ha ilyet látunk!

A fenti minta URL-ben lévő bejelentkezes rész pedig egy könyvtárnév. Régebben az ingyenes tárhelyek nem aldomaineket, hanem ilyen könyvtárakat biztosítottak a fődomainjük alá. Mára már inkább keresőoptimalizáló hatásuk van és nem valós könyvtárakat jellemeznek ezek a részek.

Rövid domain oktató kitérőnk után, elmondom üzletileg mit NE használjunk!

Ha mindenáron ingyenes domain nevet használunk, akkor kerüljük az olyan szolgáltatókat ahol már a domain is tükrözi, hogy egy ingyenes szolgáltatást veszünk igénybe. Pl freeweb, ingyenweb, ingyenweboldal stb. Nagyon romboló hatású, ha egy cég már a domainjében is zsugoriskodik. Presztízsvesztést kockáztatunk egy pár ezer forintos költségen.

Az aldomainek egyébként a Google szemében teljesen egyedi domainnek számítanak, így ilyen szempontból sem előnyünk, sem hátrányunk nem származik egy ilyen aldomainből. Viszont ha egy aldomainen vagyunk, azzal azt is el kell fogadnunk, hogy a szolgáltató esetleg fizetőssé teszi később ezt a szolgáltatását vagy megszűnteti azt, így elveszíthetjük a már népszerűsített linkünket. Ilyen nagy törést okozott több ezer ügyfélnek, amikor az extra.hu szolgáltató gondolt egyet és fizetőssé tette az aldomainjeit. Nagyon sokunknak okoztak ezzel kellemetlen perceket...

A domainről egyébként megoszlanak a vélemények, hogy tartalmazzon-e kulcsszavakat vagy ne. Ezt mindenki döntse el magától, de én azt javaslom, hogy ha a cégneve könnyen megjegyezhető és rövid, akkor bátran használjuk mind domaint, de ha pl egyéni vállalkozásban tevékenykedünk akkor ne Szőlősváradi Kis Pista egyéni vállalkozó szerepeljen a címben, hanem a szolgáltatásunk. Például műköröm építés szeged. 

A keresőoptimalizált domainnév egyébként sem garancia a Google első oldalára! Így nagyjából arra jó, hogy az ügyfél megjegyezze. Sajnos láttam már buszon, offline reklámként kb 25-30 karakterből álló aldomaines domain nevet ami kötőjelet is tartalmazott. Szerintem ez a sok százezer forintos kampány 0%-os sikert ért el. Aki akarta sem tudta megjegyezni a méteres hosszúságú webcímet, ami idegenszavat és talán cégnevet is tartalmazott. Ne essünk hasonló hibába!

Ha azt szeretnéd, hogy vállalkozásod minőségi benyomást keltsen az interneten, keress fel! Profi weboldalt varázsolok Neked, egy profi webcímre! Bízd rám webes megjelenésedet és egy tökéletes domaint is találunk, mely hűen tükrözi céged minőségét és szolgáltatásaid színvonalát!