Blogbejegyzések

img

A korona vírus hatása az online kereskedelemre

2020. 07. 09. online vállalkozás

Azt gondolhatnánk, hogy minden iparágra negatív hatással volt a COVID-19 vírus miatt kialakult világjárvány, azonban az internetes vásárlások megsokszorozódtak. A #maradjotthon mozgalom, a kijárási korlátozás, az üzletek korlátozott nyitvatartása, valamint az idősávos korosztályonkénti boltlátogatások megbolygatták az online világot is.

Nagy előnyre tettek szert ugyanis, akik időben gondolkodtak és már a járvány kialakulása előtt is rendelkeztek webáruházzal vagy olyan modern weboldallal, amelyen lehetőség volt az online rendelésre. Már az egyszerű, statikus honlapok is felértékelődtek, hiszen fizikai kontaktus nélkül lehetett termékekről, szolgáltatásokról és árakról tájékozódni anélkül, hogy kimozdultunk volna otthonról. Rengeteg magyar cég is most kapott észbe, hogy mennyire fontos az online jelenlét!

670%-kal nőtt az eldobható kesztyűk iránti kereslet!

Világszinten és Magyarországon is óriási változások voltak az egyes területeken, így bárki aki online akart vásárolni például eldobható maszkot, az azzal szembesült, hogy igen gyorsan hiánycikké vált. A kezdeti online vásárlási rohamokat, aztán a kereslet-kínálat kiegyenlítődése követte, ám a legnépszerűbb termékek ára óriásit növekedett. Országos szinten 1500%-os áremelkedés volt tapasztalható például az orvosi, eldobható szájmaszkoknál. Volt nagykereskedelmi cég, aki 45.000 forintért árulta a 100-as kiszerelést, amelyre még a kiskereskedők is rátették a maguk árrését. Így lett az addig 50 forintos maszkból, hirtelen 800 Forintos, óriási haszonnal forgalmazott termék.

A webes vásárlások közül az eldobható védekezési eszközök (így például az eldobható kesztyűk) iránt nőtt meg leginkább a kereslet. Az elemzők szerint világszinten 670%-kal vásároltunk belőle többet, mint a koronavírus előtt. De az élelmiszereket forgalmazó webáruházak liszt, olaj és konzerv készletei is kiürültek. A kenyérkészítő gépek iránti kereslet pedig 652%-kal nőtt. A köhögés és megfázás elleni gyógyszerek és egyéb készítmények vásárlásai is 535%-kal nőttek, de a fertőtlenítő szerek (kézfertőtlenítők, fertőtlenítő kendők, otthoni fertőtlenítős felmosók stb.) iránt is óriási lett a kereslet.

A weboldalkészítő cégek alig győzik a megrendeléseket!

A világjárvány egyik pozitív hozománya, hogy arra ösztönözte a cégeket, hogy legyenek jelen az interneten, a vásárlókat pedig a webáruházak aktív használatára vette rá. Így előre vetíthető, hogy a jövőben még nagyobb forgalmat fognak az online felületek generálni a hazai cégeknek is. Ezt nagyon sok vállalkozás így gondolja, hiszen a weboldal és webáruház készítő szakemberek mind leterheltek lettek a számtalan megrendelés miatt.

Akik még időben tudnak lépni, akár piacvezetővé is válhatnak egy-egy szektorban, megelőzve konkurenciáikat. Csak egy jó ötlet, egy jól megírt üzleti terv és egy hatékony online marketing kell a sikerhez. Arra azért ügyeljünk, hogy ne bízzuk akárkire az online vállalkozásunk webportáljának, webes rendszerének vagy webshopjának az elkészítését. Csak is tapasztalt, ellenőrizhető, kellő referenciával rendelkező és céges formában dolgozó partnerrel dolgozzunk!