Blogbejegyzések

img

Vállalkozzunk interneten! 3. rész

2020. 09. 24. online vállalkozás

Az első két részben már eljutottunk oda, hogy elkészült a portálunk és a hozzá tartozó egyedi, céges e-mail címünk is. Egy webportál viszont önmagában mit sem ér, ha azt nem látogatja senki. Az a napi pár látogató akinek mi ajánlottuk megtekintésre az oldalunkat hamar rá fog unni, nem fog visszatérni és nagyon kis valószínűséggel fog új ügyfélként a web portálunkon profitot termelni nekünk. A mai írásomban néhány megoldást kínálok, hogyan tehetjük ismerté weboldalunkat, hogy minél szélesebb körben ismerté váljon és így több bevételt hozhasson számunkra.

 

7. lépés – linkkatalógusokba ajánlás

 

Ahhoz, hogy mások is rátaláljanak az oldalunkra, fontos hogy olyan helyekre tegyük fel a portálunk elérhetőségét ami a tevékenységi körünkkel azonos vagy nagyon közel áll hozzá. Így ha például könyves boltunk van és egy online könyvesboltot, webshopot szeretnénk népszerűbbé tenni, akkor először keressünk rá a Google-ben a „könyv linkkatalógus” kulcsszóra és a találatoknál a megfelelő helyen küldjük be a portálunk adatait. A fenti példából kiindulva az igen népszerű: http://konyv.lap.hu, http://webshop.lap.hu, http://itthun.hu/konyv.php vagy a http://linkkatalogus.com/konyv mind jó helynek tűnik a linkajánláshoz.

 

Persze rengetek magyar, angol és más külföldi tematikus linkkatalógus fellelhető az interneten, sokszor egymást is reklámozzák így érdemes szétnézni a portálokon további katalógusok után kutatva. Minél több jó helyre küldjük be az oldalunkat annál biztosabb, hogy ránk fognak találni és korábban a „linképítésben” is nagy szerepet játszott, ma viszont már a keresőoptimalizálásban sajnos nem sokat ér, ezért manapság sokkal nagyobb haszna van a PR cikkeknek, amelyet más blogban publikálunk és a benne található linkek ránk mutatnak.

 

8. lépés – Facebook oldal

 

Manapság nagy népszerűségnek örvend már hazánkban is a legnagyobb közösségi portál a Facebook. Több írásomban is beszéltem már róla, így most nem ismételném önmagamat. Elég annyit tudni, hogy nagyon sok lehetőség rejtőzik ebben az online közösségben. Ha maradunk a fenti példánál, egy könyv rajongói klub oldalt hozhatunk létre a következő linken keresztül: http://www.facebook.com/pages/create.php . Az oldal lépésről lépésre segít létrehozni facebook oldalunkat.

 

Fontos hogy ne csak termékeinkkel tömjük tele az oldalt, hanem olyan témát nyújtsunk a rajongóknak amin vitatkozhatnak, „csámcsoghatnak” és amit „lájkolhatnak”. Ilyen lehet egy vicces kép, videó ami a portálunk témakörével kapcsolatos. Szeretik az emberek a tippeket, trükköket, praktikákat is minden témakörben. Rajongókat persze nehéz elsőre gyűjteni ezért portálunkon mindenképpen tegyük közzé, hogy van Facebook oldalunk is. Aztán ha már van egy alap rajongói bázisunk, ők már ingyenesen reklámozzák az oldalt azzal ha hozzászólnak egy bejegyzésünkhöz, képünket „lájkolják” vagy különböző nyereményjátékainkban részt vesznek. Ez utóbbi nagyon eredményes tud lenni!

 

9. lépés – Linkcserék, partnerek, toplisták

 

Bár e három szó önmagában is órákon át taglalható lenne, most próbálom minél rövidebben leírni mennyire fontos azonos típusú portálokkal felvenni a kapcsolatot. Persze úgy kell ezt tennünk, hogy a kezdetben nagyobb látogatottságú, akár konkurens portál is ebbe beleegyezzen. Sokszor csak reklámhely vásárlásával tudunk egy-egy ilyen portálra kikerülni. Ekkor valami jól megtervezett, frappáns és figyelemfelkeltő szöveggel, bannerrel kell jelen lennünk, amire biztosan sokan fognak rákattintani.

 

Attól függően milyen témakörű portál kívánunk népszerűsíteni, előfordulhat hogy az adott témában van több internetes toplista is. Ezekbe szintén – akárcsak a linkkatalógusokba – regisztráljuk magunkat. Még ha nem is végzünk előkelő helyen, már maga a jelenlét is csalogathat hozzánk látogatókat.

 

Törekedjünk a relevanciára, vagyis mindig a tartalmunkkal egyező katalógusokat, toplistákat és társoldalakat keressük fel. Változatos leírásokat írjunk, ne mindenhova ugyan azt a szöveget küldjük. Oldalunkhoz szorosan kapcsolódó kulcsszavakat használjunk. Ezt szeretni fogják a keresők is! ;)

 

Következő írásomban a portálunk keresőoptimalizálásáról, ajánlott hirdetési formákról fogok szólni és pár tanácsot adok egy jó banner készítéséhez.