Blogbejegyzések

img

Vállalkozzunk interneten! 2. rész

2020. 09. 18. online vállalkozás

Előző írásomban megpróbáltam rávezetni vállalkozó kedvű olvasóimat arra, hogy milyen hasznos a mai világban egy web portál számukra. Néhány pontban már összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy megjelenésük a weben minél jövedelmezőbb legyen. Már túl vagyunk az elhatározáson, a tartalmi meghatározáson és választottunk webcímet is magunknak. Ma további tanácsokat és tippeket kívánok megosztani a sikeres honlaphoz vezető úthoz.

 

4. lépés - E-mail cím

 

Erre már egy korábbi írásomban is felhívtam olvasóim figyelmét: Soha ne használjuk az internetes szolgáltatónktól kapott e-mail címünket. Nem biztos hogy pár év múlva vagy akár pár hónap múlva még mindig annál az internetes szolgáltatónál leszünk, így az az e-mail címünk el fog veszni és aki csak azon a címen tudott minket megtalálni, lehet nem fog vesződni egy újabb kapcsolat keresésére és egy konkurenciánál köt majd ki. Az akkori írásomban Google-ös Gmail postafiókot ajánlottam. Ez hétköznapi használatra tökéletesen alkalmas, ám üzleti szempontból nem előnyös. Sem azért mert a magán levelezésünk között bogarászhatunk a céges levelek között, sem pedig azért mert egy jozsika67@gmail.com típusú e-mail cím nem túl üzletbarát.

 

Ehelyett sokkal kecsegtetőbb és kreatívabb a domain nevünkhöz rendelt info vagy iroda vagy hasonló előtagú postafiók publikálása és használata (ezt persze átirányíthatjuk magán postafiókunkba, hogy ne kelljen két fiókot kezelnünk, de ennek részleteiről most nem fogok bővebb leírást adni). Tehát javaslom ha a cégünk weboldalának címe: cegem.com akkor az info@cegem.com vagy iroda@cegem.com változatot tüntessük fel a kapcsolati menüpontunk alatt és nem árt ha egy weboldalba helyezett kapcsolat felvételi űrlap is rendelkezésükre áll a könnyebb megkeresések érdekében.

 

5. lépés – webdizájn

 

Miután már rendelkezünk domain- és hozzá tartozó e-mail címmel is, elkezdhetjük a portálunk elrendezésének és külalakjának tervezését. Természetesen ezt is jobb és ésszerűbb profi szakemberre, grafikusra bízni, de akár választhatunk egyet a több tízezer interneten fellelhető ingyenes és fizetős websablon közül is. Ha profi és teljesen egyedi oldalt szeretnénk, bízzuk szakemberre. Ez persze nem jelenti azt hogy egy sablon alapján készített oldal ne lenne végül teljesen egyedi.

 

Mivel már korábban megterveztük mit szeretnénk, milyen funkciókat így könnyedén felvázolhatjuk hány menüpontra van szükségünk és így az oldal szerkezete is valamilyen szinten kötötté válik. A színvilágot próbáljuk a cégünk profiljához illően kiválasztani és a 2-3 jellegzetes színnél ne próbáljunk többet beleerőltetni az oldalba. A rikító színek és elütő, kontrasztos elemek pedig irritálhatják a látogatókat. Továbbá már nem „divat” animált gif képeket és villogó vagy mozgó szövegeket tenni az oldalra. Kerülendő a nagyon mintás háttérkép és törekedni kell a harmóniára!

 

6. lépés – tartalomfeltöltés

 

Az elkészült webdizájn-t webes tartalommá kell „alakítani”, ezt nevezzük site build-elésnek. Ekkor html kiterjesztésű fájlokat kapunk amelyek már megjeleníthetőek a webböngészők számára. Ez persze az egyszerűbb módszer amikor egy-egy fájl valóban egy-egy tartalmat jelent, ilyenkor statikus weboldalról beszélünk. Ez egy egyszerű céges „online névjegykártyának” megfelelő. Hogy szolgáltatásainkkal mégiscsak jelen legyünk az interneten.

Portálok esetében ennél sokkal összetettebb a folyamat, ekkor a web programozók elkészítik az oldal üzemeltetéséhez szükséges adminisztrációs felületet is, amin keresztül már mi tudjuk tartalommal feltölteni oldalunkat. A tartalmat természetesen okosan kell feltölteni és az információkból csak a lényeget kiemelni. Ne legyen tele az oldal kiemelt, nagy, vagy vastagított betűkkel mert akkor beleolvad az egészbe és a lényeg elveszik. Továbbá nem kell például a főoldalra a cégünk történetét előre venni, hiszen az kb senkit nem fog érdekelni, ha szeretnénk ezt is megjelentetni, akkor egy külön menüpont alatt javasolt, de a főoldalon inkább akciókat, szakmai blogbejegyzéseket,  aktualizált híreket érdemesebb megjelentetni, hiszen a legtöbb látogató ide fog érkezni (jobb esetben, de ez persze függ a keresőoptimalizálástól, amiről még majd fogok írni az elkövetkezőkben).

 

Érdemes lehet egy képgaléria és egy vásárlói elégedettséget bizonyító rész is, illetve az elérhetőségeinket okvetlenül emeljük ki, ügyelve a jó ízlésre. Bár költséges, de egy webshop részt is okos ötlet lehet az oldalunkon kialakítani, hátha valaki ott adja le a rendelését. Egész üzletek épülnek az online kereskedelemre, így el kell gondolkodni ezen a lehetőségen is, lehet megéri a befektetést.

 

Következő írásomban tippeket trükköket fogok adni arra vonatkozóan, hogy hogyan tehetjük ismerté a már elkészült portálunkat.