Blogbejegyzések

img

Vállalkozzunk interneten! 1. rész

2020. 09. 11. online vállalkozás

Már jó ideje tapossuk a 21. századot és annak ellenére, hogy felhasználók milliói használják az internetet és ennek ellenére Magyarország jó része még nem látta meg a üzleti lehetőséget ebben a modern kori médiában. Szomorú tény, hogy országunk gazdasága ott tart ahol és a legtöbb vállalkozás nem hajlandó még csak egy egyszerű bemutatkozó oldallal sem megjelenni az interneten, a COVID-19 vírus azonban ezeket a szkeptikus személyeket is ráébresztette a digitalizáció és az internetes megjelenés fontosságára.

 

Ez ma már nem csak presztízs kérdés hiszen egy külföldi ügyféllel tárgyalva elég furán veszi ki magát ha nincs egy saját céges weblapunk, vagy legalább egy normális céges e-mail címünk. Fontos, hogy haladjunk a korral, fejlődjünk de ez sem mindegy hogyan tesszük. Mai írásomban kezdő vagy makacs, eddig weboldallal nem rendelkező cégek, vállalkozások vagy otthoni valamilyen tevékenységet űzők (pl hobbi gyöngykészítők, kozmetikumokat forgalmazók, táska készítők stb.) számára próbálok pár jó tanácsot adni, hogyan tehetnék sikeresebbé vállalkozásukat egy weboldal vagy web portál segítségével.

 

1. lépés - Elhatározás

 

A legfontosabb lépés, hogy belássuk, már 2020-at írunk és az internetnek óriási „hatalma” van, nem nagy befektetéssel is népszerűbbé tehetjük vállalkozásunkat, ezáltal profitot generálva magunknak. 

 

2. lépés - Tartalom

 

A céljaink elérése érdekében el kell döntenünk mivel szeretnénk megjelenni a weben. A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás ha egy céges, bemutatkozó weboldalt készíttetünk, amely csupán egy internetes, igényes formába öntött „névjegykártyája” vállalkozásunknak. Ez ugyan nem generál további bevételeket, de megfelelő kezekben és megfelelő reklámmal az oldalon minden hasznos információt megtalálnak a látogatóink (például nyitva tartás, árak, üzlet helye, elérhetősége stb).

 

Ennél nagyobb hatásfokot érhetünk el ha webes portált készíttetünk amely már dinamikus tartalommal rendelkezik. Ide akár a látogatók regisztrálhatnak, adataik megadása után pedig mi akár elektronikus úton e-mailben direkt ajánlatokat is küldhetünk számukra. Ekkor érdemes állandó tartalomfrissítéssel, gyakran foglalkozni az oldallal akár új termékinformációkkal, technológiák bemutatásával, vagy különböző képekkel, videókkal amelyeket regisztrált tagjaink véleményezhetnek is. Egy ilyen portál opcionális, de nagyon hasznos része vagy különálló eleme lehet egy webshop.

 

Sokan még tartanak az internetes vásárlástól de egy online bolt mégis megszólítja ezeket az embereket akiknek nincs idejük, türelmük vagy csak kényelmesek és otthonról szeretnék pár kattintással megvásárolni a termékeket. Ne féljünk pénzt áldozni egy webshopra mert a befektetés sokszorosát is visszahozhatja!

 

3. lépés – webcím

 

Ha már tudjuk milyen oldalt fogunk készíteni, vagy ami még jobb, egy hozzáértővel készíttetni, találjuk ki milyen domain alatt legyen elérhető az oldalunk. Sokan esküsznek a céges névre: pl egy pólókat gyártó és forgalmazó Turka Kft. eszerinti címe http://www.turka.hu lenne. Bár egy idegennek a „turka” szó mint olyan nem fog sokat jelenteni, aki pedig ismeri a Turka Kft.-t az valószínűleg egyébként is ismeri az oldalt (pl ha a katalógusban fel van tüntetve a weboldal címe).

 

Célszerűbb – bár hasznossága még vitatott – a domainben olyan kulcsszavakat használni, amely jellemzi vállalkozásunkat pl a http://polowebshop.hu már sokkal barátságosabb első ránézésre egy idegennek, mert tudja mire számíthat e link meglátogatásakor és őt annyira úgysem érdekli hogy milyen Kft. az aki majd a pólókat eladja neki. Persze ha egy új márkát szeretnénk bevezetni és a nevét népszerűsíteni, akkor más a helyzet…

 

A cikk még nem ért véget! Következő írásomban további tanácsokat fogok adni vállalkozó olvasóimnak, legyen akár céggel rendelkező, akár magánszemély az illető, az internet egy új lehetőséget nyithat vállalkozásában!