Blogbejegyzések

img

Hogyan keressek pénzt a weboldalammal?

2017. 04. 17. online vállalkozás
Már is jó helyen jársz, ha ez a kérdés foglalkoztat. Mert a választ nagyon sokan keressük :) 

Kertelhetnék egy sort arról, hogy ez mennyire összetett és bonyolult dolog, hogy sokan megpróbálták és belesültek vagy hogy ne álmodozz, nem fog összejönni de ehelyett inkább egyből a lényegre térek és elmondom, hogyan keress pénzt a saját weboldaladdal.

Más, kamu pénz ígérő oldalakkal ellentétben, nem mondom azt hogy sem munkádba, sem idődbe és még csak pénzedbe sem fog kerülni az egész. Mert ez hülyeség! Aki ezt ígéri, az hazudik. A webes pénzkeresést ne úgy lásd mint egy alkalmazotti státuszt, hanem fogd fel úgy, mint egy vállalkozást, ahol kockázatokat vállalsz a sikerért.

Nem akarlak tényleg ámítani, vannak valóban sokan akiknek nem jön össze. Lehet Te is egy leszel közülük, de az is lehet, hogy az ötleted életképes és ezzel alapozod meg a saját és még a gyermekeid jövőjét is!

Nézzük sorban, mik a lehetőségek amivel pénzt kereshetsz az interneten

Azt már most meg kell értened, hogy számodra a látogatók vagy az (üzleti) ügyfelek a legfontosabbak. Ezért ha egy ötleten töröd a fejed, ne az legyen a legelhanyagolhatóbb része a projektednek, hogy "már csak látogatók kellenek hozzá". Sajnos láttam már ilyet, aki ezt elhanyagolható tényezőként kezelte.

Ha például ingyenes szolgáltatást kínálsz az oldaladon (pl fórum vagy apróhirdetés), akkor nagyon nagy tömegeket kell vonzanod, nagy látogatószámot generálva, hogy például a kiadó reklámhelyeidet értékesíthesd.

Erre lehetőséget kínálnak különböző reklámszolgáltatók, mint például a Google Adsense. Ekkor csak be kell illeszteni az oldalba egy-egy kódot és a reklámokat a Google szolgáltatja, a bevételből pedig részesülsz. A Google a tartalmadnak megfelelő reklámokat jelenít meg és egy-egy reklám kattintási értéke is változó, így majd csak pár havi statisztikád alapjn tudsz megközelítően kalkulálni a bevételeiddel ezen hirdetési formánál.

Megoldás lehet, ha a reklámhelyeket különböző Media Sales House-oknak adod ki, akik nagyobb összeget fizetnek, fixen bérelik a reklám blokkodat és azt az ő ügyfeleiknek értékesítik. Velük viszont csak nagy látogatószámmal lehet együttműködni, mert egyébként szóba sem állnak Veled. Jó bevételi forrás lehet, de nem biztos, hogy mindig tudnak hirdetőt hozni.

Harmadik módja a reklámhely értékesítésnek, ha Te magad intézed a reklámhelyek kiadását. Minden hónapra közvetlenül Tőled bérelhetik ki a bannerhelyeket. Ide egyedileg teszed be a hirdetőid tartalmát fix összegért. Ekkor minden egyes forint a Te zsebedben landol, nem kell mással osztozkodnod, viszont plusz erőforrást igényel a hirdetők felkutatása.

Manapság már szinte minden verzióban felbukkannak a reklámok mint bevételi források. Például reklám videókkal vagy játékokba illesztett hirdetésekkel is lehet pénzt keresni.

Jó bevételi lehetőség a prémium szolgáltatás bevezetése. Ez egy olyan funkció, amit csak előfizetéssel lehet elérni. Ez jó kiegészítője az egyébként ingyenes szolgáltatásoknak. Pl apróhirdető oldalaknál hirdetés kiemelése. Nem kötelező de ha többre vágyik a látogató, akkor van lehetősége előfizetni és ezzel előnyre tesz szert a többi, ingyenes taggal szemben. Ilyen lehetőségeket kínálnak manapság az ingyenes mobil játékok is, amikor valamilyen plusz tárgy vásárlására ösztönzik a játékost (pl virtuális gyémánt a játékon belül) valós pénzért. Az előfizetéseket lehet akár emeltdíjas SMS-el, telefonhívással, bankkártyás fizetéssel vagy akár PayPallal is automatizálni.

Persze lehetőséged van eleve olyan szolgáltatást is indítani aminek havi vagy éves díja van. Az ilyeneket általában céges ügyfeleknek szokták kínálni, mert az átlag magánember nem vevő a csak fizetősen elérhető tartalomra (a legtöbb esetben). Viszont egy cégnek nagy könnyítés ha egyszerűen tud online számlázni vagy ügyfeleit kezelni, ezért az ilyen rendszerekért már bátran kérhetünk el komoly összegeket is.

Jó ötlet lehet - bár elég szigorú jogi szabályoknak kell megfelelni - ha online értékesítesz. Ezt legegyszerűbben egy saját webshoppal tudod elérni. Ez akkor is jó megoldás, ha nincs is árukészleted. Nagyon sok úgynevezett "dropshipping" szolgáltató létezik világszerte akiknek te beküldöd a rendelésedet és ők egyből a vásárlódnak küldik ki az árut. Persze ennek is vannak hátrányai és Magyarországon jogilag sem teljesen tisztázott ennek pontos menete. Viszont sok cég kínál Affiliate rendszert, amivel Te mint az ő ügynökük árusíthatod a szolgáltatásaikat vagy termékeiket és jutalékot kapsz minden sikeres tranzakció után. Ezen termékek széles skálája fellelhető az interneten a szemüvegektől, a pólókon át egészen a webhoszting szolgáltatásokig.

Pénzt kereshet úgy is, ha Youtube csatornát készítesz. Itt még talán nem olyan éles a verseny mint a Google keresőben, de manapság azért már itt is nehéz "labdába rúgni". Az új szabályok szerint ugyanis a beágyazott videókat nem is számolja el a Youtube és ahhoz, hogy egyáltalán pénzt kereshess a videóidban megjelenő reklámokkal, legalább 10.000 megtekintéssel előtte már rendelkezned kell. Rendszeresen videót készíteni, minőségien szerkeszteni és emögé egy egész nézői sereget felépíteni egy erőt próbáló feladat is lehet.

Ezken a bevételszerzési lehetőségen kívül is vannak még adult kategóriában például webkamerás lehetőségek, de ezekre most itt inkább nem térnék ki :)

Te mind leendő weboldal tulajdonos és webportál üzemeltető, első körben arra törekedj, hogy egy tökéletes ötletet találj ki és ne felejtd el már az ötlet szintjén sem azt, hogy ez majd milyen módon fog Neked pénzt hozni. Az ötletedet mindenképpen validáltasd, idegenekkel akik nem részrehajlóak. Ha úgy látod van értelme belekezdeni, szánj rá egy kisebb összeget és egy minimális tudású verzióját készíttesd el. Ezt a demót tárd a közönség elé és tapasztald ki, hogy van-e rá valóban igény. Ha a számok és a visszajelzések pozitívak, akkor pedig mehet a további fejlesztés és reklámozás.

Ha szeretnéd valakivel megosztani bizalmasan az ötletedet és egy megbízható társat keresel magad mellé, aki képes szakmai tapasztalatával és technikai tudásával segíteni a projektedet, hogy bevételt is termeljen: Keress fel bátran, segítek!