Blogbejegyzések

img

Szövegírás nélkül nincs keresőoptimalizálás

2018. 05. 14. szövegírás
Sokan nem is sejtik, hogy mekkora hatalma van a blogolásnak és a szövegírásnak, pedig ezek ma már a keresőoptimalizálás alappillérei. Sok weboldal tulajdonos és webmester azonban leragadt a néhány évvel ezelőtti trendeknél és trükköknél, amivel nemhogy hatást nem lehet elérni – köszönhetően az új, mesterséges intelligenciával rendelkező Google algoritmusnak – de még egy jókora büntetést is kiharcolhatunk magunknak. Érdemes tehát követni a legújabb trendeket és információ morzsákat amiket a Google SEO szakemberei szórnak felénk, hogy tisztába legyünk vele, miért is fontos annyira egy blog megléte és a minőségi, informatív, terjedelmes cikk írása.

Szomorú tény, hogy a magyarországi weboldalak és webáruházak hemzsegnek a keresőoptimalizálási hibáktól és csak a legritkább esetben tudják, hogy egy blog indításával látogatószám növelést érhetnének el hihetetlenül költséghatékonyan. Erre persze vannak külön szakosodott keresőoptimalizáló szakemberek, akik a megfelelő kulcsszavak felmérése után, jól megtervezett menetrendet kidolgozva, ütemesen léptetik előrébb az adott oldalt a Google találati listájában, köszönhetően a minőségi tartalomnak.

Mit érhetünk el ma, a régi SEO módszerekkel?


Hihetetlen, de még ma is találkozunk olyan weboldallal, ahol a készítők úgy gondolják, a kulcsszó halmozás előrébb fogja őket juttatni a keresőben. Egyesek azt a „jól bevált” régi trükköt is alkalmazzák még a mai napig, hogy a háttérrel azonos betűszínnel, láthatatlanná teszik a számukra fontos kulcsszó párokat az oldal láblécében, azt gondolva, hogy azt majd minden oldalukra beindexeli a Google és még jobban erősíthetik a pozíciójukat. Ugyancsak gyakori tévedés, hogy linképítés csupán a link katalógusokba való ajánlgatásban merül ki, ez is azonos és rövid leírással.

Ezek a régen talán még működő megoldások azonban mára már rendkívül elavulttá váltak. Ma már nem ér semmit ha erőszakosan, a helyesírás és a jó ízlés szabályait felrúgva próbáljuk beleerőltetni a kulcsszavainkat a mondatokba, lehetőleg úgy, hogy az mindig azonos alakban jelenjen meg. Bár ezt külön valószínűleg nem bünteti a Google, akárcsak a régen népszerű „címkefelhőt”, ám eredményt nem igazán fogunk tudni elérni vele. Maximum a látogatókban váltunk ki unszinpátiát és elkattintanak az oldalunkról. Ugyanígy felesleges ma már a link katalógusokkal is bajlódni, nagyon nagyon gyenge linket kapunk cserébe viszonzásul a befejtetett energiánkért és időnkért. A rejtett, trükközött kulcsszókért pedig egyenesen büntetésben részesülhetünk és a találati listából is kizárhatnak bennünket! Erre okvetlenül figyeljünk és soha ne próbáljuk meg csalással átverni a Google robotjait. Okosabbak ők ennél!

Ezek a legújabb, működő keresőoptimalizálási technikák


Legyen szó egy egyszerű céges weboldalról vagy egy összetett, sok terméket felsorakoztató webáruházról, a blog menüpontot soha ne felejtsük ki a tervezésünk során! A blogunk legyen mindig témába vágó, releváns tartalmú és bő terjedelmű. Bejegyzésenként legalább 300 szót írjunk, de az igazán jó pozíció eléréséhez legalább 1000 – 2000 szó hosszúságú cikkekre lesz szükségünk. A blogbejegyzések szövegét mindig úgy írjuk, hogy az az olvasóknak készüljön és ne a Google keresőrobotjainak! Legyen érdekes, tartalmazzon hasznos információkat és bátran helyezzünk bele képeket és videókat egyaránt. A kulcsszavakkal ne nagyon törődjünk, elég ha 1-2 alkalommal, természetes módon jelennek meg az egész cikkben és a címben.

A Google legújabb algoritmusai ugyanis már képesek értelmezni az egész szövegkörnyezetet és a szöveg tartalmát. A cikk egyedisége, információ tartalma és terjedelme pedig fontosabb számára mint hogy minél többször újra és újra beleerőltessük a fontos kulcsszavakat. Ma már nem kell félnünk a kifele mutató linkektől sem! Nyugodtan helyezzünk el linkeket a cikkekben, ahol bővebben is találnak információt az olvasók az adott témakörrel kapcsolatban. Ez még tovább képes erősíteni az oldalunk értékelését és ezáltal a helyezését a Google keresőben.

Milyen fontos dolgok befolyásolják még a pozíciónkat?


Nem csupán a jó tartalomírás az egyedüli módja annak, hogy előrébb kerülhessünk a találati listában. A Google ugyanis komplexen vizsgálja az oldalunkat és ez csupán az egyik – de rendkívül fontos – tényezője a teljes képnek. Továbbra is fontos, hogy a megfelelő HTML kódokkal tájékoztassuk a Google robotjait, hogy melyik része az oldalnak a cím, a bekezdés, a kiemelt tartalom és rendkívül fontos, hogy a Google például a webáruházak esetében is tudja, milyen termék adatlapján jár. Erre különböző tulajdonságokat definiáló tagok segítik a webfejlesztőket.

A legújabb trendeknek megfelelően, nagyon fontos, hogy mobilra is optimalizáljuk a weboldalunkat. Ezt elsősorban a reszponzív dizájn teszi lehetővé, de akár külön mobilos változata is lehet oldalunknak. Ami nagyon fontos, hogy mindkét változatban minden elem jelenjen meg, ugyanis a két változat közötti jelentős eltérésért büntetést róhat ki a keresőóriás. Fontos még, hogy a felugró ablakok, reklámok és tájékoztató szövegek soha ne zavarják a látogatót az olvasásban és hogy minél tovább ott tartsuk a látogatókat! Manapság pedig a közösségi oldalak visszajelzései is ráhatással lehetnek egyes oldalak rangsorolására, így kezeljünk minél több platformot és ügyeljünk a minőségre minden felületen!