Blogbejegyzések

img

Online blogok és naplók

2020. 08. 13. szövegírás

Régebben még nagy divat volt a papír alapú napló írása ahová napjain eseményeit, történéseit és érzelmeinket leírhattuk. Ezt persze titkos helyen őriztük, nehogy bárki is elolvashassa. Sajnos sok más hasznos dologgal együtt ez a papír alapú napló is kezd a feledés homályába merülni. Azért a mai internetes, modern világunkban sem vesztek ki ezek a különböző bejegyzéseket tartalmazó véleménybankok, csupán más formát öltöttek. A korábbi naplók ma már „blogok”-ként élnek tovább és többségük akárki számára megtekinthető az interneten. Így véleményeinket, történeteinket akár ismerőseinkkel vagy idegenekkel is megoszthatjuk. Persze lehetőségünk van titkosított online napló készítésére is. Rengetek külföldi és már nagyon sok magyar nyelvű – és a ami a legfontosabb – ingyenes blog szolgáltató létezik a weben. Egy rövid regisztrációs folyamat után máris megkezdhetjük bejegyzésekkel feltölteni naplónkat. 

A leghíresebb blogmotor a wordpress amely saját oldalán is kínál blog szolgáltatást ingyenesen a: https://hu.wordpress.com/signup címen tudunk magunknak saját aloldalt készíteni.  De van több híres magyar vagy magyar nyelven is elérhető blog portál is, ilyenek például a https://blog.hu, https://www.blogger.com/ vagy a http://blogolok.hu/.

A blogolás, jó hobbi!

Az online naplók előnye, hogy könnyen és gyorsan megoszthatóak bárkivel és külsejük szinte teljes mértékben személyre szabható így igazodva hangulat állapotunkhoz, illetve blogunk témájához. Sokan nem magánéletüket osszák meg másokkal, hanem például szakács naplót írnak és naponta vezetik hogy mit főznek. Lejegyzik az elkészítési időt, a hozzávalókat és az elkészítés menetét, így gyakorlatilag egy bárki számára ingyenesen elérhető amatőr szakácskönyvet gyártva maguknak. 

Másik nagy előnye az online napló vezetésnek, hogy fotókat is mellékelhetünk bejegyzéseinkhez, sőt ma már külön fotó napló is létezik az interneten. Ezeket PhotoBlog-oknak azaz phlogoknak hívják. Mivel egy normál blogba is illeszthető kép ezért csak néhány specifikus phlog létezik, de akik ilyet szeretnének maguknak azok bátran regisztráljanak a https://www.photoblog.com/ oldalon. Gyakorlatilag ez is csak egy fotómegosztó portál, amiből lehet találunk ennél minőségesebbet is az interneten ha direkt fotó galériát szeretnénk megosztani másokkal. Pl érdemes lehet kipróbálni a http://www.flickr.com vagy a http://picasaweb.com oldalakat is, ha már ráuntunk az Instagramra és a Pinterestre.

Ezek után már csak egy féle blog maradhat hátra; a vlog. Már sejthető, hogy ezek tartalma főképpen a videókra koncentrálódik. A naplózás egyik legjobb formája ha videóval rögzítjük mondanivalónkat vagy néhány fontosabb eseményt digitalizálunk és azt töltjük fel. Sok helyen csak a YouTube-ra feltöltött videók beillesztését engedélyezik, de van ahol az adott vlog oldalára kell feltöltenünk a videónkat.

A blogolás üzleti előnyei

A blogolás mára azonban bőven túl mutat már az anyukás- és apukás blogok, saját online szakácskönyvek és a panasz áradatos bejegyzéseken. Üzleti szempontból is nagy jelentőségük van. Céges weboldalunkon ugyanis lehetőségünk van híreket és blogbejegyzéseket közzétenni, hogy látogatóink még átfogóbb képet kapjanak szakmai rátermettségünkről. Ezeket a cikkeket pedig bátran megoszthatjuk a különböző közösségi oldalainkon is.

Ráadásul a szakmai cikkeket a Google is "szeretni" fogja, ugyanis minél több minőségi, informatív, keresőoptimalizált szöveget írunk a portálunkra, annál nagyobb eséllyel fogunk jó pozícióban szerepelni a keresőóriás találati listájában. Ehhez persze az is szükséges, hogy más, hasonló témájú weboldal digitális hasábjain is publikáljunk vagy kapjunk viszontlinket. De a SEO rejtelmei ennél sokszorta bonyolultabbak...