Blogbejegyzések

img

10 tipp a megfelelő céges kommunikációhoz

2020. 10. 09. szövegírás

A sikeres vállalkozás egyik alappillére az ügyfeleinkkel és partnereinkkel való kommunikációban rejlik. Ezt nem csak a hirdetéseink során kell figyelembe vennünk, hanem az ügyfélkapcsolatok alkalmával is. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hangnemben kezeljük a panaszokat és hogyan válaszoljuk meg az érdeklődő kérdéseket. Egy rosszul megfogalmazott, rossz hangnemben vagy pocsék helyesírással közzétett tartalom vagy levél akár a cég hírnevét is kikezdheti.

Netikett, amit minden online vállalkozónak ismernie kell

Mi is az a netikett? A netikett tulajdonképpen egy internetes illemlista. Célja segíteni a könnyebb kommunikációt és kulturáltabbá tenni az online viselkedésmódról.  A Netikett semmiféle módon nem korlátozza a szabad véleménynyilvánítást és be nem tartása semmiféle jogi megrovással nem jár. Tehát egyetlen célja az illem megismertetése. Annak betartása csakis rajtunk áll, ám alkalmazásával vállalkozásunk csak is jól járhat.

Tippek online kommunikációhoz

1. Válaszuk meg a megfelelő formát! Mindig mérjük fel, hogy kivel beszélgetünk. A mosolygó arcocskákat és kis animációs figurákat nem mindenki szereti, ezért ezeket például egy új ügyféllel vagy partner céggel való levelezésben ajánlatos kerülnünk.

 

2.  Automatikus beállítások. Sokan mentünk le animációs gifeket és vicces mémeket, melyeket már rutinból dobálunk be a Messengeres beszélgetéseinkbe. De vigyázzunk a magán fiókként használt képekkel és emojikkal, mert könnyen beszúrhatjuk egy komolyabb hangvételt igénylő beszélgetésbe, tárgyalásba is. Azt pedig lássuk be, nem biztos, hogy mindenki örömmel fogadja ha Tapsi Hapsit egy hatalmas puszit cuppant a képernyőjére.

 

3. A közös chaten is élnek a beszélgetés általános szabályai. Például belépéskor köszönjük és soha ne lépjünk ki úgy a programból, hogy nem köszönünk el beszélgető partnerünktől. Ezenkívül a „Mizu?” és társai, amikor igazából azt sem tudjuk mit akarunk csak úgy ráírunk valakire, nem túl sok értelmet sejttetnek és alapból teszik unalmassá már az első pár másodpercet is a beszélgetésben. Vállalkozóként vagy egy cég kommunikációjáért felelős embereként pedig a szlengeket szinte kötelező kerülni!

 

4. Óvatosan bánjunk a cinikus, vagy szarkasztikus megjegyzésekkel. A gesztus és testbeszéd nélküli kommunikáció gyakorta félreérthető, ezért az üzenet elküldése előtt fontos elolvasni a begépelt szöveget abból a szemszögből is, hogy vajon a címzett is helyesen tudja-e majd értelmezni. Ez különösképpen akkor okozhat gondot, ha nem használunk hangulatjeleket sem a beszélgetés során.

 

Példa egy félreértett reakcióra:
Kovács Gizi: - Képzeld, voltunk nyaralni a görög tengerparton!
Vörös Ákos: - De sajnállak
Kovács Gizi: - Most miért? Nekünk jó volt ott…

 

5. Legyünk udvariasak. A szemtől szembeni beszélgetést helyettesítő, számítógépes kommunikáció során is könnyedén megbántjuk partnerünket ha nem mutatunk megfelelő érdeklődést iránta, vagy tőmondatokban válaszolunk. Lehet, hogy csak billentyűket ütögetünk, de komoly és mély fájdalmat okozhatunk így is másoknak.

 

6. Az üzenetváltások közti időtartamra is ügyeljünk. Ha éppen valami hirtelen elfoglaltságunk támad, akkor azonnal tudassuk azt chatparnerünkkel, nehogy megbántsuk némaságunkkal. Erre a „pill.” azaz a „pillanat és jövök” rövidítése is megteszi például ha egy telefon hívásunk van és lehet eltart 10-15 percig is.

 

7. Sokan jóval magabiztosabban használják a chatelést, mint ahogy azt a személyiségük egyébként engedné. Ne feledjük, hogy a megírt véleményeknek itt is ugyanakkora súlya van, mintha élőben nyilvánítottuk volna ki azokat.

 

8. Ne legyünk türelmetlenek. Ha tudjuk, hogy a másik félnek valamilyen párhuzamos elfoglaltsága van, akkor ne zaklassuk másodpercenként a válaszért sürgetve. Ez kifejezetten irritáló.

 

9. CSUPA NAGYBETŰK! Ez az írott környezetben kiabálást, ordibálást jelent. Kerülendő! Akárcsak a túlzsúfolt felkiáltójelek, kérdőjelek és más írásjelek.

 

10. Helyesírás: Céges környezetben kötelezően betartandó.  Bár ez inkább a mai tinikre vonatkozik, akik „puszi” helyett „PUX”-ot vagy „pusy”-t írnak, vagy a „hogy vagy?” helyett „h.wagy?”-ot. Egyszerűen fel nem fogható, hogy számítógépes környezetben mi értelme van a szabálytalanul használt X és W karaktereknek. Bár céges, írott beszélgetés során triviális, hogy nem így kommunikálunk, azért ügyeljünk például arra, hogy muszály helyett muszáj-t, mindíg helyett mindig-et, egyenlőre helyett pedig egyelőré-t kell írnunk, ha jó benyomást akarunk kelteni a beszélgető partnerünkre.

 

Éppen ezért, ha tökéletes szöveget szeretnénk weboldalunkra, Facebook oldalunkra vagy más portálokon megjelenített PR cikkekhez, akkor érdemes felkeresni egy minőségi cikkíró céget.