Blogbejegyzések

img

Miért hasznos a linképítés és a szövegírás?

2020. 06. 30. szövegírás
Linképítésnek nevezzük azt a gyakorlatot, amikor egyirányú hivatkozásokat építünk egy weboldalra azzal a céllal, hogy javítsuk a keresőmotorok láthatóságát. Ezek a motorok már 2010 óta végzik el a munkájukat, ahol egyetlen weboldal sem lóghat ki a sorból következmények nélkül. A közös linképítési stratégiák magukban foglalják a tartalmat, a hasznos eszközöket, az e-maileket és a közönséget. A Yahoo és társai után megjelenő Google megváltoztatta az addigi ismereteinket, és az egyszerű elemzés helyett azt is figyelni kezdte, hogy hány ember kapcsolódik az oldalunkhoz. 

Azóta 20 év is eltelt, de a linkek még mindig hozzájárulnak a weboldalunk minőségének a ragsorolásához. Az új frissítések, mint a Penguin nem mennyiségre, hanem minőségre kell törekednünk. Mindig fontos, hogy a saját oldalunkra mutató weblap tekintélye megfelelő legyen, mivel a népszerűbb oldalak linkjei nagyobb befolyással vannak. Bár a Google senkivel nem osztja meg ezeket az információkat, mégis használják őket, amikor a rangsorolásra kerül a sor.

Rendkívül fontos a releváns tartalom

Nem elegendő csak a weboldalak minőségére figyelni, mivel a keresőmotorok a relevanciát is ellenőrzik. Tegyük fel például, hogy diéta és életmód témában árusítunk, és megszerezzük egy befolyásos oldal linkjét, ami a biciklikről ír. Bármennyire jól hangzik is az ajánlat, a relevanciát tekintve nem jutottunk előrébb. Ha azt akarjuk, hogy feljebb kerüljünk a rangsorban, akkor a saját témánkhoz kapcsolódó oldalakhoz forduljunk, hogy minőségi, informatív PR cikkünket publikálják.

Amikre ügyelnünk kell ha a Google kegyeiért küzdünk

Ezenkívül a horgonyszöveget is ellenőrizni kell. Horgonyszöveg alatt a szövegnek azt a részét értjük, amire kattintva a mi oldalunkra vezeti az olvasót. Érdemes tudni róla, hogy ezt használja fel a Google a megfelelő rangsorjelként. Ma már nincsen jó hatással a rangsorra az, ha kulcsszóban gazdag horgonyszöveget tesznek a linkhez, sokkal nagyobb az ereje egyetlen, de erős kulcsszónak.

A bejegyzés tartalmát szintén ellenőrizni fogja a Google. A babahorgony szöveg alatt azokat a kiemelt szavakat értjük, amik a linkünk közelében találhatóak. Érdemes olyan helyen szerepelni, ahol az adott cikk tartalma valamilyen módon kapcsolódik a mi weboldalunkhoz. A releváns tartalom még több olvasót hozhat. Azonban figyeljünk arra, hogy ne kerüljünk olyan oldalak bejegyzésébe, ahol csak vendégcikkeket jelentetnek meg, és mindig ugyanazt a horgonyszöveget tartalmazzák. Ha ezeket betartjuk, a ránk mutató linkek a Google számára is tetszetősek lesznek.