Blogbejegyzések

img

Mindent tud rólunk a Google és a Facebook?

2020. 08. 04. facebook

Vajon veszélyes lehet-e valaki, aki tudja, hogy melyik politikust kedveljük, melyiket utáljuk; hogy hol lakunk; hogy kik a barátaink; mikor és hova megyünk szórakozni; mi a vallásunk; mit olvasunk; milyen a párkapcsolatan vagyunk; hány gyerekünk van; mik a hobbijaink? Valaki, aki mindig tudja, mit csinálunk és merre járunk?

Márpedig ha Ön is egy az aktív internet használók közül és gyakran használja többek között a Google vagy a Facebook szolgáltatásait,az ön viselkedését, témaválasztását, érdeklődését is rögzítik,  szorgalmas szkriptek - internetes programok, amelyek több nagy adatbázisban tárolva - gyűjtik az elpotyogtatott információkat. 

„Internetes olvasási szokásaink mindent elárulnak rólunk: hogy min gondolkodunk, mi a politikai és vallásos meggyőződésünk, mik az egészségügyi problémáink, milyen magánéleti–társkapcsolati gondjaink vannak” – nyilatkozta egy amerikai civil szervezet szakértője.

Mindha valaki végig azt lesné, milyen könyveket nézünk meg egy könyvtárban!

Jó tudni, hogy például a Facebook lájk gombja nem csak akkor gyűjt rólunk információkat, amikor valamilyen cikk, tartalom tetszik nekünk és a gombot megnyomva kifejezzük ezt, hanem akkor is, amikor csak meglátogatjuk az oldalt: a közösségi oldalra mutató widget (beépülő alkalmazás) gyűjti azokat az információkat is, hogy mikor, mennyi időt töltünk a különböző lapokon, teljesen függetlenül attól, hogy megnyomjuk-e ezt a gombot, vagy sem. Ez még azokra a felhasználókra is igaz, akik nem is voltak Facebook-felhasználók és nem is Facebook-oldalakat böngésztek.

A Facebook, a Twitter, a Google és más tartalommegosztó – közösségi portálok állítják, nem használják fel az alkalmazásaik által gyűjtött adatokat, de ezek az információk a cégek saját bevallásain alapulnak, igazi információszolgáltatási kötelezettségük – egyelőre – nincs.

Talán ezeknek a tényeknek köszönhetően, talán tényleg van valóság alapja is, de az interneten már terjednek olyan összeesküvés elméletek amelyek különböző kormányzati szervezetekkel hozzák kapcsolatban ezeket a portálokat. Hiszen több média is beszámolt már olyan rendőri vagy komolyabb hatósági szervezetek akcióiról amelyeket ezen közösségi portálok adatait igénybe véve hajtottak sikeresen végre. Ami egy terrorista vagy pedofil hálózat lebuktatásában lássuk be igen hasznos és vagy elfogadjuk szükséges rosszként és együtt élünk vele, vagy vállaljuk hogy az ezzel sikeresen elkapott bűnözők továbbra is garázdálkodjanak.

Most akkor jó vagy rossz, a részletes adatok gyűjtése és felhasználása?

Tehát ahogy oly sok mindennek, itt is az éremnek két oldala van. Nem lehet egyöntetűen elítélni vagy pártolni ezen „kémkedő” tevékenységeket sem. Persze hallani olyat, hogy személyiségi jogok megsértése és hogy senkinek semmi köze a magánéletünkhöz, de elolvasta bárki is ezen portálok végeláthatatlan adatvédelmi nyilatkozatát, felhasználási feltételeit és jogi nyilatkozatát amit a regisztrációval elfogadtunk?

Egyelőre nem tudni, mit hoz a jövő és hogy vajon születik-e valaha is átfogó megoldás erre a problémára, de ha egyszer a média azt is fogja mondani, hogy született, vajon a kételkedőknek az tényleg megnyugvást jelent-e vagy csak egy újabb okot egy, újabb összeesküvés elmélet gyártására?