Blogbejegyzések

img

Vállalkozzunk interneten! 4. rész

2020. 09. 30. érdekesség

Aki nyomon követte a „Vállalkozzunk interneten is!” cikk sorozatomat, az tudja mennyire fontos a jelenlét az internetes világban. Mindamellett, hogy megfelelő domaint választunk oldalunk eléréséhez, fontos az a kép is amit a portálunk külleme és tartalma ad vissza cégünkről, vállalkozásunkról. Ezért mint korábban is, most is azt tanácsolom bízzuk szakemberre a munkát és ne dőljünk be az interneten fellelhető ingyenes „csináld magad” oldalak csábításának és ne is a szomszéd Pistikét kérjük fel mert ő már tanulta az iskolában.

 

El kell fogadnunk, hogy egy minőségi honlap befektetéssel jár ami megfelelő marketing stratégiával és kellően ráfordított energiával bőven megtérül és további bevételeket fog hozni számunkra. Eddigi írásaimban már különböző lépések sorozatával jutottunk el a kész portálunkig, annak hirdetéséig. A lépéseknek a továbbiakban már nincs jelentősége, így különböző címszavak alatt sorolnám fel tippjeimet, tanácsaimat. A mai írásomban az online hirdetésekhez, látogatószám növelésekhez szeretnék néhány ötletet adni. Fontos megemlíteni hogy ha egy web portál hirdetéséről van szó, elsősorban szintén webes felületen hirdessünk mi is. Egy újságban, óriásplakáton vagy buszon megjelenő hirdetési kampánynál minimális az esély, hogy egyáltalán bárki is bepötyögi majd a címünket a böngészőjébe. 

A banner a múlté!?

Azt hinnénk egy online hirdetésre nem is kell időt szánnunk, ez tévedés. A honlapunk látogatóságot csakis úgy szerezhet ha megfelelően van hirdetve. Sajnos a mai világban már a régen bevált bannerek (azaz hirdetési reklámsáv képek különböző standard méretekkel) nem igazán hatékonyak. Az internetet gyakran használókban ugyanis kialakult az úgynevezett „bannervakság” ami annyit tesz, hogy egyszerűen figyelmen kívül hagyják a villogó, vibráló standard méretű bannereket. Annyira, hogy már nem csakhogy egy másodperc figyelmet sem szentelnek rá, de sokszor az ellenkezőjét váltja ki éppen a látogatóból és dühítően is hathat. Ezért a villogó bannereket kéretik mellőzni.

 

Ha mindenképpen banneres hirdetést szeretnénk futtatni vagy elhelyezni az oldalunkon, akkor használjunk lágy színeket, figyelemfelkeltő, érdekes képeket, rövid de határozott kifejezéseket és csak a lényeget mondjuk el a hirdetésünkön minél rövidebben. Tegyük kíváncsivá a bannert megtekintőt hogy kényszert érezzen rákattintani. Bár nem túl etikus, de akár gombnak vagy valamiféle funkciónak is „álcázhatjuk” bannerünket. Például ha a hátterét ugyanolyan színűre készítjük mint a hely háttere ahová ki lesz helyezve. A lényeg hogy ne hasson úgy mintha ez egy tipikus banner lenne, mert akkor rá sem néznek a látogatók. A banneres hirdetések nagy ellensége a különböző AdBlock (reklámblokkoló) kiegészítő programok amelyek minden bannertől megszűrik az oldalt mielőtt az betöltődne. Így reklámmentes böngészést tesz lehetővé. Ez ellen talán megoldás lehet ha bannerünknek nem „banner”, „hirdetés”, „ad” stb nevet adunk és nem is ilyen mappában tároljuk de még csak a standard banner méreteket is kerüljük.

Itt a jövő: Keresőoptimalizálás vagyis, a SEO 

A webes marketing, hirdetések egyik külön fejezete a keresőoptimalizálás vagyis a SEO. Pontosabban külön területe. Elmondhatjuk, hogy egy saját iparággá nőtte már ki magát. Egy weboldalt keresőoptimalizálni annyit jelent, hogy úgy alakítjuk ki (vagy meglévő portált úgy alakítunk át), hogy az a különböző megadott kulcsszavakra a keresőkben (általában ez alatt a Google-t értjük) minél előkelőbb helyre kerüljön. Gondoljunk csak bele, ha valamit keresünk mi is csak az első, második esetleg harmadik találatot nézzük meg. Maximum az első oldalt. További találati oldalakat csak nagyon ritkán. Ezért a fő cél keresőoptimalizálásnál, hogy az első oldalra kerüljünk.

 

A kulcsszavakat nem csak nekünk kell meghatározni. Keressünk fel egy SEO szakembert aki segít a legnépszerűbb kereső szavakat megadni ami az oldalra hozza a keresőket. Ezekre a szavakra aztán segít az oldalt megfelelő technikákkal előrébb juttatni. Már nem elfogadott, sőt tiltott és a Google bünteti is a csalásokat. Így például ugyanolyan színnel írni mint amilyen a háttér, telezsúfolni a kulcsszavakkal az oldalt stb. Megfelelő title, desc, keywords, h1, h2, h3, alt és egyéb tagokkal, valamint megfelelő szövegezéssel és linképítéssel nagyobb esélyünk van „ingyen” látogatókhoz jutni. Persze ezt nem garantálhatja senki, így akik ilyet ígérnek, kerüljük el őket! Bár sok szakértő van, az igazán profik óradíja olyan 200$ körül mozog. Ennél azért sokkal olcsóbban is megúszhatjuk, de nézzünk alaposan körül mielőtt rábíznánk oldalunk átalakítását valakire.

A tökéletes honlap

Összefoglalva tehát, ha megfelelő céges oldalt szeretnénk magunknak, akkor egy hangzatos domain névre, jó tárhelyre, megfelelő weboldalra és kiváló online marketingre van szükségünk. Oldalunk legyen lényegretörő, letisztult, modern, könnyen átlátható, gyors, keresőoptimalizált, mindig friss és mobilon is tökéletesen használható. Így a felhasználók és a Google is szeretni fogja a honlapunkat és a jutalom nem marad el.

 

Bár időigényes, mégis célszerű állanóan friss cikkeket, blogbejegyzéseket írni saját oldalunkra és más weboldalakra is, amelyek ránk hivatkoznak ezen PR cikkekben. Ezeknél ügyeljünk arra, hogy saját szolgáltatásainkhoz és termékeinkhez kapcsolódóak legyenek, de illeszkedjenek a céloldal témakörébe is. Minél több informatív és érdekes cikket írunk, annál nagyobb az esélye, hogy a keresőben is előrébb kerülünk. A weboldal elkésztésével tehát nem ért véget a folyamat. Azt állandóan karban kell tartani, frissíteni és törődni vele. Keresőoptimalizálással, online hirdetésekkel, Facebook oldal kezeléssel pedig megfelelő célközönséget is megszólíthatunk és egyre nagyobb profitra tehetünk majd szert online vállalkozásunkban.