Blogbejegyzések

img

Már 200 napja online a magyar közösségi meseíró portál

2023. 01. 12. érdekesség

Jubileumi számhoz érkezett az általam fejlesztett Meskete.hu meseportál, ami már 200 napja elérhető a nagyközönség számára. Nagy szerelemprojekt ez nekem, hiszen nekem is van egy két és fél éves kislányom és egy hét éves nagy fiam. Ráadásul mindketten meserajongók és állandó vendégei vagyunk mind a mórahalmi, mind pedig az egyik szegedi könyvtárnak is.

 

A meskete.hu alapötlete onnan indult, hogy én magam is mesét írtam gyerekkorom egyik kedvenc élményéről, a családi nyaralásunkról. A mesekönyv azóta is kapható saját weboldalamon és Gabi-Csabi kalandjai: A nyaralás címen elérhető a legnagyobb könyvkereskedések webáruházaiban is. 

 

Miközben a saját mesémet írtam, több mesekönyvíróval is szorosabb kapcsolatba kerültem. Érdekesség volt, hogy mindannyian vágytak egy olyan platformra, ahol saját meséiket publikálhatnák mert ilyen felület nincs magyar nyelven (bár én külföldiről sem nagyon tudok).

 

Így született meg bennem, az először csak „ingyen mese” projektnév alatt futó közösségi meseíró portál ötlete. Kezdetben néhány meseíró segítségével alakítottam ki az alapvető funkciókat, amelyet kétszáz nappal ezelőtt nagyobb közösség számára is elérhetővé tettem. Első körben persze meseírókat vártam, hogy legyen egyáltalán rajta valamilyen tartalom mielőtt az olvasóknak is megmutatnám a felületet.

 

Miért jó ez a meseíróknak?!

Mind az amatőr, kezdő, hobbi írók, mint pedig a mesekönyvet már kiadó hivatásos írók is saját írói profilt hozhatnak létre a rendszerben, amely egy publikus adatlap felületén az olvasók számára is láthatóvá válik. Itt a meseírók promotálhatják magukat. Profilképet, idézetet, bemutatkozást oszthatnak meg, beszámolhatnak korábbi díjaikról, elismeréseikről és eredményeikről, de megjelent könyveiket is felsorolhatják. Minden író adatlapján külön szekcióban listázhatja Facebook, Youtube, Moly vagy éppen Instagram linkjét, de blogját, weboldalát vagy webáruházát is belinkelheti.

 

Célunk, hogy ha valaki mesére keres, az ezen a felületen majd megtalálja és ezáltal új hazai írókkal ismerkedhessen meg akiket kedvelhet, követhet és megvásárolhatja majd könyveit, vagy olvasgathatja ingyenes meséit amit hozzánk töltött fel. Így a szerzők új olvasókhoz juttathatják el szerzeményeiket, megmutathatják írásaikat a világnak és új rajongókat, követőket és vásárlókat szerezhetnek.

 

Tetszeni fog az olvasóknak is vajon a Meskete?

Bár még csak 200 napja üzemel az oldal, máris 1500 olvasója, 265 írója van a rendszernek. Összesen 1050 mesét töltöttek fel szerzőink és már 150 mesét fel is olvastak amelyeket meg is lehet hallgatni. Már igen közel van a 75.000 darabos meseolvasási szám és bőven túlléptük a 10.000 szerzői profilmegtekintést is, így az olvasói visszajelzések igen pozitívak.

 

Tervezzük, hogy saját mobil applikációval kényeztessük a gyerekeket amely káros tartalom helyett fejleszti majd őket. Gyerekprogram ajánló szekciót, szülői fórumot és mesekönyv webáruházat is üzemeltetni fogunk hamarosan. Folyamatos nyereményjáték mellett mindenkit várunk, aki szereti a meséket vagy csak egy jó esti mese után kutat az interneten.