Blogbejegyzések

img

Te is idegesítő ügyfél vagy?!

2020. 12. 16. érdekesség

Már több, mint 15 éve készítek statikus weboldalakat és 10 éves dinamikus webes rendszereket is komolyabb szinten. Ez idő alatt azonban nem csak kedves és korrekt ügyfelekkel találkoztam a munkám során sajnos.

 

A legelső emlékezetes eset

 

Még a 2000-es évek legelején készítettem el egy vajdasági party programszervező komplett statikus weblapját, mai áfolyamon számolva kb. 15.000 Forintért. Nyilván, akkor még az első egyetemi éveim alatt nem volt hivatalos vállalkozásom, sem bőséges referenciám, így előleget sem kértem és szerződést sem kötöttünk. A weboldal azonban elkészült és az ügyfél is elégedett volt vele. Emlékszem, még szép, animált Flash fejlécet is kapott a dizájnos honlap, amire én is büszke voltam.

 

A gondok csak akkor kezdődtek, amikor az ügyfél ezt a csekély összeget sem nagyon akarta kifizetni. Már meg nem mondom hogy hívták a megrendelőt, de az emléke azóta is örökké él bennem. Először csak heti szinten írogattam neki, hogy jó volna ha fizetne már, majd SMS és hívás is következett. A pénz azonban csak nem akaródzott hozzám érni. Több hónapot vártam a megbeszélt fizetési határidő után, amikor úgy döntöttem, hogy egyszerűen leveszem az akkora már látogatottá vált weboldalt és egy "díjkiegyenlítés hiánya miatt, jelenleg nem elérhető" egyszerű oldallal helyettesítsem azt.

 

Érdekes módon pár órán belül megcsörrent a telefonom... azonban olyan leüvöltést kaptam, amit soha nem felejtek el. Jött a "mégis mit képzelek én" meg hogy "azonnal rakjam vissza", de én mondtam, hogy amint megkapom a pénzt, visszakerül az oldal is. Ha jól emélkszem pár nap múlva már hozzám is került a pénz (bár igaz, egyik utcabeli szomszédhoz kellett elmennem érte...). 

 

Webfejleszőnek lenni sem könnyű!

 

Azt gondolnánk, hogy egy irodában ülni, a meleg szobában a számítógép és a korlátlan internet közelségében minden egyes alkalommal idilli lehet. Azonban nem csak szimpatikus megkereséseim voltak és sok ügyfél durva beszólásait kellett elviselnem még az elmúlt hónapokban is (szerencsére az esetek 99%-a nem ilyen!).

 

A legtipikusabb eset, amikor egy funkció már tegnapra kellene és abszolút nincs arra tekintettel egy megrendelő, hogy esetleg más projektjeim vagy más elfoglaltságom is lennének. Én azonban nem vagyok az összecsapott munkák híve és szeretem igényesen, tesztelve átadni a rám bízott feladatokat. A közelmúltban egy komplett webáruházat szerettek volna velem lefejleszteni, egyedi igényekkel kiegészítve kb egy hét alatt... Órákat telefonálgattunk, írogattunk a specifikációkat, funkciókat és az árajánlatot csiszolgattuk teljesen feleslegesen, ugyanis pár napra rá az ügyfél még az előleg fizetése előtt meggondolta magát és inkább a régi, rossz webáruházát tartotta meg - ha már nem lehet egy hét alatt új neki...

 

A szőrszálhasogató és tanácstalan ügyfelek is szoktak gondot okozni, amikor ők maguk sem tudják mit akarnak, de a tanácsaimat azért sem hajlandóak megfogadni. Végül egy általuk elképzelt megoldást erőltetnek rám, amit aztán nem is találnak mégsem megfelelőnek vagy éppen felesleges köröket futva végül több verziót kell kukázni, mire kiderül mit is akartak valójában.

 

Fizetni még a mai napig nem szeret mindenki!

 

Bár a határidők betartását szinte mindenki kiköveteli magának, a fizetési határidőt mégsem szeretik annyira betartani mindannyian. Még mostanában is rendszeres, hogy leveleket kell küldözgetnem, ami miatt az online számlázóm engem "piszkál", hogy lejárt fizetési határidős számláim vannak. Ilyenkor kedvesen levélben szólok az ügyfélnek és ma már nem kell olyan drasztikus megoldásokhoz folyamodnom, mint annakidején, hogy levegyem az elkészült weboldalt vagy webportált.

 

Végezetül, szeretném összefoglalni azokat a pontokat, amelyeket saját tapasztalatom alapján állítottam össze arról, hogy milyen egy igazán rossz ügyfél:

 

  • • Követelőző, lekezelő vagy éppen számonkérő,
  • • Elfelejti a fizetési határidőket (pedig az elkészült munka után 8 napos fizetési határidős számlát állítok ki),
  • • Üvöltözik, morog, káronkodik ha valami nem úgy van, ahogy ő elképzelte,
  • • Hibának vél olyan dolgokat, amit saját butasága miatt ő rontott el, mégis tanács helyett azonnal támadólag lép fel,
  • • Az elkészült és átadott munka után mindig csak egy kis plusz dolgot kér bele (persze ingyen),
  • • Előre megállapítja, hogy egy feladat mennyire bonyolult és mennyi idő alatt készül el,
  • • Beleszól, hogy az időmet hogyan osszam be, követeli hogy, a magánéleti dolgaimat mellőzzem a munka miatt,
  • • Hibajavítás címszóval sok-sok munkaórányi új funkciókat, rendszerátalakítást, bővítést vár el (díjmentesen),
  • • Úgy kezel, mint egy alkalmazottat (rosszabb esetben mint egy cselédet vagy rabszolgát),
  • • Mellőz minden tiszteletet, dícséretet és folyton elégedetlen...

 

Ha a fenti sorokban magadra ismersz, kérlek görgess tovább és ne bízz meg weboldal készítéssel, Facebook oldal kezeléssel, Facebook hirdetés kezeléssel és még csak PR cikkeket vagy blogbejegyzéseket se írass velem, mert rossz ügyfélből már volt éppen elég ...