Blogbejegyzések

img

Az internet sötét oldala

2020. 11. 27. érdekesség

Még régebben olvastam valahol, hogy pár lelkes önkéntes utána járt, hogy milyen mocskot lehet feltárni az interneten „büntetlenül”. Rá kellet jönniük, hogy hihetetlen mennyiségű illegális tartalom van a világhálón. Most persze nem csak simán a kalóz szoftverekre, filmekre és a jogtalanul használt pornográf képek megosztására kerestek rá, hiszen ezek létezése félig-meddig elfogadott akárhogyan is nézzük. Ennél sokszorta mélyebbre is süllyedtek egyesek és a beszámoló szerint magyarok is részt vesznek ilyesfajta tevékenységekben.


Bár az internet ezen része láthatatlan marad a kíváncsi szemek előtt, ezen a szörnyűségek - melyeket angolul deep webnek (vagy dark webnek) nevezünk – az interneten ugyanúgy ott vannak mint más hasznos vagy éppen szórakoztató tartalmak. Ezek eléréséhez szükséges Tor nevű program eredetileg az amerikai haditengerészet projektje volt, mostanra viszont a drog és a gyerekpornó fellegvárává nőtte ki magát. 


A Tor tulajdonképpen egy proxyhálózat (egymáshoz kapcsolt szerverek sokasága) amelynek célja, hogy elrejtse a felhasználók valódi kilétét és azok illegális tevékenységeit. A program érdekessége, hogy bárki szabadon letöltheti és akár magyar nyelven is használhatja. Sajátos tulajdonsága, hogy a program segítségével elérhetővé válnak a .onion végződésű domainek alá tartozó tartalmak. Ezen tartalmak egyébként nem láthatóak és a Google keresőben is hiába keresnénk rájuk, nem találjuk őket. 


A .onion mögött futó honlapokat hidden service-nek, magyarul rejtett szolgáltatásnak hívják, nem véletlenül: technikailag beazonosításuk – elvileg – lehetetlen. Ezt használják ki azok az oldalak, amelyek nem a szólásszabadság korlátozása miatt fordulnak a Torhoz, hanem azért, mert normális jogállamban tiltott tevékenységet folytatnak. 

 

Drogot az internetről? Hát persze!

 

Nemrégiben kapcsoltak le Magyarországon is egy droghálózatot, amely tagjai mobil applikációban árusították az illegális szereket. De ismert az online drogkereskedelemmel foglalkozó Silk Road nevű hálózt is, amelynek már pár évvel ezelőtt is több, mint 110 állandó eladója volt, és egy tanulmány szerint 1.2 millió dolláros (263 millió forintos) forgalmat bonyolított akkoriban havonta. A legtöbb termék valamilyen narkotikum vagy annak összetevője.


Ez persze nem minden rengeteg, illegális dolgok műveléséhez szükséges terméket is beszerezhet az oldal látogatója. Magyar eladótól kapható állítólag anonim SIM-kártya, vehetünk hamisított okmányokat is ausztrál jogosítványtól elkezdve az ohiói személyigazolványig. Ha valaki szlovák állampolgár szeretne lenni, ehhez való hamis iratokat is találni. Az oldalon persze megtalálható mindenféle hamisított óra, napszemüveg, de olyan különlegesség is, mint például az ausztrál postaládák nagy részéhez használható mesterkulcs.


Aki azt hinné, hogy ennél rosszabb már nem létezhet az internet legsötétebb bugyraiban, sajnos hatalmasat téved. Sajnos a drogkereskedelem még enyhe dolognak tűnik amellett, hogy a Tor a pedofilok fellegvára is egyben. Egy (direkt ki nem írt) .onion domén alatt futó szolgáltatásokat gyűjtő weboldal külön fejezetet szentel a gyerekpornóval foglalkozó torral elérhető oldalak számára. Szomorú igazság, hogy ezek gyakorlatilag mára már két kattintásnyira vannak egy átlag felhasználó számára is.

 

A fentiek pedig még csak a hegynek a csúcsai, ezért bőven kritizálják is a Tor-projektet. Hiába a segítség az elnyomott országok lakóinak, véleménynyilvánítás és szabadsága ide vagy oda, ha olyan dolgoknak is teret nyújtanak ezzel, aminek nagyon nem kellene. A készítők válasza erre az, hogy nem a médiumot kell büntetni, hanem a forrást megszüntetni. Talán ebben is van valami és hát addig még lesz ilyesmire kereslet, mindig lesz is kínálat sajnos, akár az online-, akár az offline (való) világban nézünk szét…