Blogbejegyzések

img

Mennyiért dolgozik egy magyar webfejlesztő?

2017. 01. 13. érdekesség
Ha nem tudod mire számíts és hogy mi számít jó árnak, akkor mielőtt árajánlatot kérnél akár tőlem, akár mástól, olvasd végig ezt az írást, mert ez a cikk pont Neked íródott! Először is tudnod kell, nem csak az órabér számít. Sok mindent vegyél figyelembe mielőtt döntesz, hogy kivel fogsz együttműködni. 

Egyrészt tudnod kell, hogy milyen területre keresel szakembert. Mihez kell, hogy értsen. Ez mondjuk nem csak a webfejlesztés területére vonatkozik, hanem úgy mindenre. Pl attól, hogy valaki nagyon szép betont tud keverni és gyönyörűen felhúz egy falat, még nem biztos hogy ki is tudja szépre csempészni a fürdőszobát.

Ugyanez a helyzet egy weboldal készítésénél is. Sok különböző területből tevődik össze. Ha a költségvetésed nem engedi meg, hogy minden területre külön-külön szakembert fizess meg, akkor az arany középutat kell választanod és egy olyan tapasztalt fejlesztőt keresni akinek minden területre van rálátása, több mindenhez is ért. Ő az úgynevezett Full Stack Developer.

Nehéz jó programozót találni aki egyszerre képes jó kódot is írni és szép felületet is kialakítani, közben mobilra is optimalizálni, emellett hirdetési anyagokat gyártani (különböző bannerek, kreatívok) és még jó szövegírói vénával is meg van áldva, hogy szolgáltatásodat vagy termékedet, jó marketinges fogásokkal "el tudja adni".

Egy tapasztalatlan, még iskolába járó vagy éppen most végző diát valószínűleg sokkal olcsóbban dolgozik de nagy valószínűséggel nincs túl sok szakmai tapasztalata. Sok minden ugyanis a való életben egészen másképpen működik a gyakorlatban mint az elméleti órákon az iskolapadban. Nem is feltétlenül fontos az, hogy sok iskolát végzett, diplomás szakit keress, elég ha csak sok-sok éves szakmai tapasztalata van, jó referenciákkal és szívvel lélekkel csinálja azt ami a hivatása.

Az, hogy valaki mennyibe kerül nagyon relatív. Ha csak egy dologhoz ért de nagyon, akkor azt meg is kell fizetni, de ha sok mindenhez nagyon keveset, akkor az már nem biztos, hogy mindenképpen megéri. A legideálisabb, ha egy emberre bízod a weboldalad vagy webportálod elkészítését, ha minden területen sok szakmai tapasztalta van, nagy gyakorlattal és sok ajánlással és referenciával rendelkezik és persze az ára is kedvező. Ilyet persze nehéz találni.

Hogy jobban megértsd, mi számít jó vagy rossz árnak, itt egy rövid lista néhány területről, hogy az adott pozícióban milyen átlagkeresetek vannak. Fontos, hogy az alábbi táblázat a nettó bevételt (áfa nélkül) mutatja és egy munkaórára vonatkozik!

Nettó átlag munkaórabérek az informatikai szektorban
Vezetőfejlesztő: 13.900 Ft
Fejlesztő (mérnök): 11.700 Ft
Mobilalkalmazás fejlesztő: 11.000 Ft
Beosztott programozó: 9.300 Ft
Alkalmazástesztelő:  9.700 Ft
Designer: 10.500 Ft
IT Adminisztrátor: 12.300 Ft
Rendszergazda: 12.100 Ft

A legfrissebb, 2017-es felmérések alapján, 
alkalmazotti státuszban a fejlesztői (bruttó) havi bérek a következőképpen alakulnak:
Junior (kezdő) szoftverfejlesztő: 360.000 - 480.000 Ft
Tapasztalt szoftverfejlesztő: 550.000 - 750.000 Ft
Senior (profi) szoftverfejlesztő: 970.000 - 1.100.000 Ft

Ezek a számok persze megyénként és szakterületenként is változnak de iránymutatónak ideálisak mert jól kimutatják, hogy egy kezdő és egy 5-10 év tapasztalattal rendelkező fejlesztő bére között akár háromszoros, négyszeres különbség is lehet és ez nem véletlen!

Sokszor nem csak a munkaidőt, a tapasztalatot és a szaktudást kell megfizetni, hanem azt is hogy egy vállalkozás mennyi kiadással jár. Eszközbeszerzések, rezsi költségek, adó, járulék, könyvelő és logisztikai kiadások. 

Talán kicsit ijesztőek a számok, de a fentiek függvényében talán érthetőek és a végeredmény tekintetében mindenképpen érdemes egy tapasztalt fejlesztőre bízni a weboldal vagy webportál készítését és nem egy amatőrre vagy egy ismerősre aki csak a hozzá nem értők szerint ért valamilyen szinten a honlap készítéshez...

Ha egy megfizethető, minőségi szolgáltatást szeretnél, jó ár-érték arányú órabérrel és megfelelő szakmai tudással, sok-sok év szakmai tapasztalattal, akkor keress meg bátran!