Blogbejegyzések

img

Home office munkavédelem, szemüveggel?!

2020. 06. 30. érdekesség
A 2020-as év elhozta a IT szektorban dolgozók számára a Kánaánt, ugyanis a Korona vírus pozitív hozadékaként, végre lehetővé tette az otthoni munkavégzést mindenki számára. A legtöbb cég ugyanis ódzkodik attól, hogy a munkavállalói ne az irodában töltsék a munkaidejüket. Szerencsére ez a váratlan helyzet rákényszerítette a bizalmatlan cégeket is, hogy dolgozóikat távmunkában foglalkoztassák.

A munkavállalók többsége szerencsére bebizonyította, hogy otthonról is képes ellátni a rá bízott feladatokat, miközben menedzseli saját munkaidő beosztását. Közben a vállalkozások olyan költségektől is mentesültek mint az áramköltség, a fűtés/hűtés, az irodai takarítás vagy a helyi utazási bérletek finanszírozása. Gyakorlatilag a home office munkavégzéssel mindenki nyert.

Vajon maradni fog-e hosszútávon az otthoni munkavégzés?

Még a cégek spórolnak, a munkavállalók pedig kényelmesen dolgoznak, addig elsikolhatunk olyan fontos kérdéseken, mint a mozgás hiánya, az otthoni munkaeszközök elhasználódása vagy éppen a homeoffice munkavédelem. Pedig nem csak az irodában, hanem otthon is érdemes figyelni az egészséges munkavégzésre, így az egészséges testtartásra, a megfelelő folyadékbevitelre, az időszakos pihenésekre és persze a szemünk védelmére.

Mint minden szakmának, a webfejlesztésnek és más számítógép előtt végzett munkának is megvan a saját hátránya. Az újak és karok ízületei, a könyék, a váll, a derék a hát és a nyak is különösképpen ki vannak téve az ülő testhelyzet negatív hatásainak. Ráadásul az állandó monitor nézése fejfájást, szemszárazságot és akár álmatlanságot is okozhat. 

Szerencsére ma már kaphatóak óriás gumilabdák amiken ülve a helyes testtartásunk észrevétlenül is kialakul, és léteznek már kékfény szűrős monitor szemüvegek is, amelyek a látásunkat kímélik, a hosszan tartó képernyő nézés közepette. Vigyázzunk hát akkor is magunkra, ha lehetőségünk van az otthoni munkavégzésre, hiszen egészségünk mindig legyen fontosabb, akármilyen ránk bízott munkánál.