Mi lesz velünk ha majd egyszer megszûnik az internet?

Az internetet mindenki használja, bár működését csak kevesen értik, átlátni pedig szinte senki sem tudja, hiszen ez egy olyan globális számítógépes hálózat, amelynek minden szereplője sosem lesz nyilvános és bárki számára felkereshető.

2020 március 16

Bár a felhasználók milliárdjait kapcsolja össze és teszi lehetővé az olyan elosztott rendszerek működését is, mint amit sokan az „internet” alatt értenek: a világhálót, vagyis a Word Wide Web-et (www).


Az internet ma már az egész világot körülölelő számítógépes hálózat, amely kisebb-nagyobb számítógép-hálózatokat fogja össze. E futurisztikus kibertér a való világ alternatívájaként akár egy új dimenzióként is értelmezhető, ahol különböző állományokat, képeket, videókat, szövegeket és hangokat is meg lehet osztani egymással. Az internet olyan gyorsan növekszik, hogy havonta átlagosan 10-15%-kal több számítógép vesz részt benne, mint azelőtt. Kétségtelen, hogy az internet a civil szférába való belépésekor, (annak ellenére, hogy azt már az 1960-as években katonai célokra használták már) a 90-es évek elején gyökerestül megváltoztatta a világunkat.


Az internet, a semmiből vált gigantikus ökoszisztémává


1969-ben indult el a ma is ismert internet őse, az ARPANET, amelyet kizárólag katonai bázisok, kormányzati laboratóriumok és kutató intézetek használhattak belső levelezésre, fájlcserére és távoli bejelentkezésre. Aztán 1972-ben megszületett az első e-mail program, 1974-ben pedig publikussá vált az „internet” kifejezés, egy TCP protokollról szóló tanulmányban. Egészen 1983-ig kellett várni, még a hadi hálózatot leválasztották a rendszerről. Formálisan az ARPANET 1989-ben szánt meg, amikor átadta a helyet a nála sokkal fejlettebb NSFNET-nek, amelyre már magáncégek hálózatai is csatlakozhattak.


Magyarországon drasztikus ugrás a háztartások internet elérésénél a 2006-os és 2007-es évre tehetőek, ám ekkor még mindössze 32-36%-os volt az internetezők aránya a lakosság körében. Az internet hazánkban annyira népszerűvé vált, hogy amikor 2015-ben minden elhasznált gigabájt után 150 forint adót akart a kormány megfizettetni, tüntetések törtek ki országszerte és az Európai Unió is kifogásolta a kezdeményezést. Végül ebből szerencsére nem lett semmi.


Az internet manapság egyszerre üzlet, szórakozás és tudomány


Az internet manapság már „minden”! Akármit megtalálhatunk akármit megvásárolhatunk a legálistól az illegálisig, csak a megfelelő helyen kell keresnünk. Az internetet napjainkban négymilliárdnyian használják, üzleti és személyes célokra. Az internet segítségével ma már minden beszerezhető: zenék, filmek, dokumentumok, kutatások, tananyagok… Több esetben azonban szakértők hívták fel a figyelmet arra, hogy az internet, mint egy hatalmasra nőtt buborék, egyszer csak szét fog pukkanni és összeroskadhat a saját maga súlya alatt.


Hogy mi lesz akkor? Ezt még csak találgatni tudjuk és különböző, jövőben játszódó sci-fi filmekből lehet némi sejtésünk róla. Egy 2017-ben nyílt kiállítás is ezt az életteret kívánja bemutatni. A „The Dead Web” kiállítás most Magyarországon is megtekinthető (The Dead Web – The End néven) és a látogatók betekintést kaphatnak azokba az időkbe, amikor egyik pillanatról a másikra megszűnik az internet. A kiállításhoz több magyar alkotó munkája is csatlakozott, bár ezek fogadtatása igen felemásra sikeredett. Mindenesetre érdemes lehet megtekinteni a Ludwig Múzeumban április 26-ig kiállított anyagokat.

Kapcsolatfelvétel

Magyarország
6723 Szeged
Csuka utca
Kérlek, csak
16:00 után hívj!
+36 30 537 60 26
A levelekre 24 órán
belül válaszolok!