A szülõknek tanítaná meg az internet rejtelmeit egy új hazai weboldal!

Már régebben is hallhattuk a szüleinktől, hogy nem értik egyszerűen amit a tinik beszélnek. Ez pedig minden egyes korban megfigyelhető. Az új trendek és a szlengek miatt egy halom kifejezés sötét folt a szülők számára.

2020 március 16

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azonban segíteni kíván eligazodni azoknak a felnőtteknek, akik kimaradtak az informatika óráról és nem követik a webes technológiák, az online játékok vagy éppen a közösségi portálok szokásait napjainkban.


A gyerekaneten.hu célja, hogy szócikkekbe foglalja össze azokat a kifejezéseket, amelyeket a mai tinédzserek egymás közt váltanak. Ezeket a szleng szavakat fordítja le a „felnőttek nyelvére” és röviden elmagyarázza, hogy miről van szó. Ezzel kívánják áthidalni a generációk közti nyelvi akadályokat, amelyet a digitális tér okozott napjainkban. Érdekes módon, már egy 9-10 éves gyermek is tud olyan mondatokat mondani magyarul, amelyet a szülei a technikai tudás hiánya miatt nem tudnak értelmezni. Ez a portál pedig remélhetőleg megoldást nyújt erre a problémára is.


A portál több, mint egy egyszerű szócikkgyűjtemény


A portál célja a kifejezés fordító szekción kívül, hogy megismertesse a szülőkkel és nagyszülőkkel azt a digitális világot amelyben gyermekeink és unokáink élnek és nevelkednek. Bár a gyerekek látszólag magabiztosan közlekednek ebben a virtuális térben, sok felnőtt túl dramatizálja az ott található veszélyeket, még mások pedig pont alábecsülik az internet hatalmát. A portál céljai között szerepel, hogy megmutassa a veszélyeket, a kockázatokat és azokat a helyeket amelyeken a mai fiatalok előszeretettel használnak.


A webportálon különböző eszközökről is kaphatunk információkat, de játékokról, közösségi oldalakról és mobil applikációkról is megtudhatunk olyan dolgokat, amelyeket a napi lapokból és a bulvár magazinokból valószínűleg nem tudhatnánk. Az internetes biztonságról, a vírusokról és a csalásokról is szó esik. Megismerkedhetnek a szülők a Facebook, a Google, a Youtube és az Ask.fm oldalakkal, de részleteket tudhatnak meg az adathalászat, a zsarolóvírus és a netes randizás témakörében is.


Minden hónapban új kiemelt téma!


Az oldalon közel 100 egy-egy oldalnyi terjedelmű szócikk és közel 300 kifejezés, rövidítés és szleng található, amelyek egymásra hivatkozva építik fel a szülőben a fiatalos internetezés világát. A friss tudásokat a szülők kvíz formájában próbára is tehetik vagy tanulmányozás előtt fel is mérhetik magukat, hogy mennyit tudnak a mai gyerekek web-világáról. Az oldal független szakértői pedig havonta emelnek ki egy-egy témát.


Az első téma a képmegosztás, amelyet gyermekjogi szakértő jegyez. A kérdés, hogy milyen képet tegyünk vagy ne tegyünk közzé babáinkról, csöppségeinkről, gyermekeinkről. Az oldalon fellelhető témák és szócikkek természetesen állandóan frissülni fognak, amelyekről a hírlevélre feliratkozottak azonnal értesülhetnek is. A közzétett tartalmakat a gyerekek szemszögéből a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány gyermekjogi követei is állandóan vizsgálni fogják.

Kapcsolatfelvétel

Magyarország
6723 Szeged
Csuka utca
Kérlek, csak
16:00 után hívj!
+36 30 537 60 26
A levelekre 24 órán
belül válaszolok!